Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Suđenju za ubistvo Stefana Filića (18) iz Velike Plane, koje se odigralo 2. februara 2020. godine ispred kluba "Brodolom" u tom gradu, nazire se kraj. Pred Višim sudom u Smederevu sudi se Nikoli Bojoviću (22) i Mitru Pandureviću (22), optuženima za ovo ubistvo, a porodica pokojnog Stefana samo želi da pravda konačno bude zadovoljena.

Tetka pokojnog Stefana Javorka Marković, u razgovoru za Nova.rs, navodi da je na poslednjem ročištu, 1. juna, završen dokazni postupak, te da će završne reči biti za mesec dana, odnosno 6. jula.

„S obzirom da je suđenje od nedavno zatvoreno za javnost, u obavezi sam da ne iznosim detalje. Mogu da kažem da je dokazni postupak okončan, ali su zbog nekih nepredviđenih okolnosti završne reči izostale, te su najavljene za jul“, kaže Javorka za naš portal.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ova hrabra žena navodi da je porodica iscrpljena dužinom trajanja suđenja.

„I pored svakodnevne boli i neizbrisive tuge, dodatno proživljavamo stres slušajući sramnu odbranu optuženih i gledajući ih bar jednom mesečno u sudnici. Kako možemo da se osećamo kada stalnom reprodukcijom snimka tog kritičnog događaja proživljavamo već po ko zna koji put poslednje trenutke života našeg deteta“, kaže potresena tetka pretučenog mladića i dodaje:

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Zar ova, od bola, izobličena majka nema pravo da ih konačno vidi iza rešetaka? Zar njeno dete konačno nije zaslužilo da mirno počiva?“, pita se naša sagovornica, govoreći o Stefanovoj majci koja je skrhana bolom.

Porodica se nada da će ponovljeni postupak biti brzo okončan, ali se nadaju i pravednom ishodu suđenja.

„Tri i po godine prošlo je od ubistva našeg Stefana. Tri godine od početka suđenja mi još uvek imamo samo okrivljene, nemamo osuđene za delo koje su počinili. Ne tražimo mnogo, tražimo da ubice budu kažnjene adekvatnom kaznom i u skladu sa zakonom, i iskreno se nadamo da će im ista biti izrečena u skorije vreme“, dodaje potresena tetka.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pored neizmerne boli koja nikad neće proći i neizrecive tuge koju nosi u sebi, tetka ubijenog Stefana osvrnula se i na nedavne masakre u Srbiji.

„Maksimalna kazna za učinjeno delo će možda biti jedan vid daljeg sprečavanja nasilja koje poslednjih godina baš eskalira. Složićemo se da ovo više nisu čarke vršnjaka. Svedoci smo, nažalost, skorašnjim masakrima, a sve zbog izricanja niskih kazni i zakona koji štiti počinioce. Mi kao porodica ubijenog mladića konstantno se susrećemo sa velikom nepravdom od strane optuženih, provokativnih pogleda i podsmeha njihovih bližnjih, pa do totalnog nedostatka empatije za jednom nepravedno ugašenom mladošću“, kaže Javorka i dodaje:

„Nažalost, izgubljene živote ne možemo vratiti, ali izricanjem maksimalnih kazni počiniocima koji već imaju izvršena dela, možemo sigurno uticati na mlade ljude i decu da stave prst na čelo i razmisle dobro pre nego i pomisle na nešto takvo“.

Podsetimo, Stefan Filić, maturant Ekonomske škole u Velikoj Plani, napadnut je ispred kluba „Brodolom“ u Velikoj Plani u februaru 2020. godine. Trojica napadača nasrnuli su najpre na Filićevog mlađeg brata i druga, a zatim se umešao Stefan želeći da ih rastavi.

Nesrećni Stefan preminuo je od posledica povreda koji su mu nasilnici naneli.

Prvostepenom presudom Mitar Pandurević i Nikola Bojović osuđeni su na po 15, odnosno 18 godina zatvora zbog teškog ubistva, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo.

BONUS VIDEO: Protest zbog ubistva Stefana Filića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar