Foto:Uprava carina

Šverc na granicama u Srbiji nije sprečila ni epidemija koronavirusom u našoj zemlji, pa su tako proteklih meseci srpski carinici imali pune ruke posla. Plenila se espreso kafa, kamagra, pirotehnička sredstva, kokain u glavici zelene salate, ali i zlato čija je vrednost išla i do milion dinara.

Da šverc cveta pogotovo u vreme kriznih situacija u našoj zemlji, nesumnjivo pokazuju devedesete u Srbiji i sankcije. Tada su se švercovale cigarete, benzin, slatkiši, antikviteti i nesumnjivo se može reći da je krijumčarenje tokom devedesetih u Srbiji gotovo doživelo svoj vrhunac.

Srpske krijumčare proteklih meseci nije sprečila ni korona da nesmetano nastave da obavljaju svoj posao. Tako su carinici tokom letnje sezone imali pune ruke posle, a plenilo se svašta – od neprijavljevih deviza, narkotika, pa sve do preparata za potenciju i espreso kafe.

Foto: Uprava carina

Pre samo nekoliko dana, u carinsko-policijskoj kontroli, na naplatnoj rampi Vrčin zaplenjeno je 48 kilograma espreso kafe u zrnu, kao i 400 patrona za espreso kafu robnih marki „San Giusto Caffe“ i „Baristocratia“. Neprijavljena kafa otkrivena je prilikom pretresa kombija marke „mercedes“, kojim je putovalo dvoje srpskih državljana.

 

Foto: Uprava carina

Carinici su 3. avgusta na graničnom prelazu Bogojevo sprečili pokušaj krijumčarenja kamagre koja se nalazila u unutrašnjosti takođe sakrivenih patika. U kamionu novopazarskih registracija najpre je pronađeno 23 para neprijavljenih patika, da bi potom u njihovoj unutrašnjosti bilo pronađeno sredstvo za potenciju.

Da su krijumčari nesumnjivo bili domišljati u nameri da zabranjene supstance uspešno sakriju, pokazuje i slučaj pronalaska droge u teglama od krema.

Foto:Uprava carina

Naime, 25. jula na izlazu prelaza Gradina sprečen je pokušaj krijumčarenja narkotika, kada je otkriveno da holandski državljanin turske nacionalnosti, hašiš i marihuanu pokušava da prošvercuje u puteru od kikirikija i nuteli.

Ništa manje za Holanđaninom nije zaostao ni bračni par iz Turske, čiji su automobil zaustavili srpski carinici prilikom izlaska iz naše zemlje i kod njih pronašli kokain.

Foto: uprava carina

Interesantno je da su pomenuti supružnici kokain pokušali da sakriju na krajnje neobičnom mestu. Naime, carinici su tri paketića droge pronašli u glavici kupusa, koja se nalazila u ručnom frižideru u njihovom vozilu.

Takođe, službenici Uprave carinen su 3. avgusta na prelazu Horgoš otkrili nesvakidašnji prekršaj i zaplenili 500 različitih rekvizita, među kojima su bili aparati, hemikalije i pirotehnička sredstva za specijalne efekte koji se koriste u filmskoj industriji, čija je vrednost procenjena na preko 11.000 evra.

Pročitajte još:

Iako su mađarski državljani tvrdili da nemaju ništa da prijave, ispostavilo se da im je automobil pun različitih rekvizita koji se koriste za specijalne efekte.

Ipak, najčešće se na graničnim prelazima zaplenjuju neprijavljene devize. Građani koji prelaze granicu na svakojake načine pokušavaju da prošvercuju veći iznos novca, od onoga koji je zakonom dozvoljen, pa se tako služe različitim taktikama.

Foto:TANJUG/UPRAVA CARINA

Carinici su sredinom jula na prelazu Gradina sprečili četvoročlanu porodicu da preko granice prenese više od 100.000 neprijavljenih funti skrivenih u gotovo svim stvarima koje su poneli sa sobom na put. Neprijavljene funte su zatekli u vekni hleba, kesici čipsa, pakovanjima vlažnih maramica, kuhinjskim krpama, higijenskih uložaka, pelenama, pa i u deterdžentu za pranje veša.

Pročitajte još:

Za novcem nimalo ne zaostaje ni zlato. Tako je tokom vikenda na graničnom prelazu Gradina zaplenili oko 800 grama zlatnog nakita vrednog gotovo milion dinara. Ipak, iako se radi o velikim količinama zlatnog nakita, putnici ga neretko predstavljaju kao „lični prtljag“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar