Ilustracija Foto: Carina Srbije

Tokom proteklih nekoliko godina carinici su na graničnim prelazima u Srbiji zaplenili više miliona evra, tone nelegalne robe, stotine kilograma droge, a bilo je i veoma neobičnih, bizarnih ulova. Ljudi su na najrazličitije načine pokušavali da unesu ili iznesu neprijavljene stvari - u jastuku, ispod sedišta, u improvizovanim bunkerima...

Krajem maja, carinici su na ulazu graničnog prelaza Špiljani, sprečili pokušaj krijumčarenja preko pola miliona neprijavljenih evra. Turski državljanin je uštekao novac u šupljine mercedesa. Utvrđeno je da je reč o sumi od čak 562.805 evra, uglavnom u manjim apoenima od 50, 20 i 10 evra.  Sve novčanice su bile uredno složene i zapakovane u velike koverte koje su potom slagane ispod tapacirunga u podu, stranicama vozila, rezervnom točku, kao i ispod sedišta. Deo novca je otkriven i u pregradi za dokumenta ispred suvozačevog sedišta, kao i u ličnom prtljagu putnika.

Foto: TANJUG / UPRAVA CARINA

Nekoliko dana kasnije, dogodio se sličan slučaj na granici sa Hrvatskom. Naime, u šupljinama kamionske kabine pronađeno je 300.000 funti. Kontrolom kabine kamiona ispod vozačevog kreveta, zakamuflirani hranom i flašama soka, pronađeni su ručni frižider i putna torba sa četiri kese napunjene svežnjevima novca.

Carinici su na prelazima Batrovci i Gradina krajem februara za dva dana sprečili da gotovo 110.000 evra bude ilegalno preneto preko granice.

Inače, na Gradini je prošle godine zadržano više od 1,3 miliona evra. Kod trojice norveških državljana palestinskog porekla koji su putovali ka Turskoj pronađene su neprijavljene devize u ukupnom iznosu od preko 900.000 norveških kruna i 3.900 evra. Potom je zaplenjeno 84.000 evra, kojima je bio ispunjen jedan jastuk. Carinici su prekršaj otkrili kada je na red za izlaznu kontrolu stigao „mercedes“ nemačkih registarskih oznaka, kojim su trojica turskih državljana putovala iz Nemačke ka svojoj zemlji.

Ilustracija Foto:EPA-EFE/LUIS EDUARDO NORIEGA A.

Kada je reč o zapleni droge, poslednji slučaj je zaplena 171 kilogram marihuane na Batrovcima. Opijati su bili dobro skriveni u plafonu kamiona slovenačkih registarskih oznaka, a kojim je upravljao srpski državljanin.

Bizarne zaplene

Krajem prošle godine na prelazu Đerdap, zaplenili su prepariranog guštera vrste varan, koji se nalazi na listi zaštićenih vrsta, a 1. decembra su, na prelazu Srpska Crnja, sprečili pokušaj krijumčarenja deset papagaja i jedanaest paunova, među kojima je bilo 13 ptica zaštićenih CITES Konvencijom.

Ilustracija Foto: Carina Srbije

Na Gradini je pre nekoliko meseci zaplenjeno više od pola kilograma zlata i srebra sakrivenog u žitu za kuvanje, a nekoliko dana pre toga na izlaznoj strani prelaza Horgoš sprečili su pokušaj krijumčarenja gotovo 25 kilograma raznih ruda i minerala.

Među zaplenama bilo je i gotovo pet kilograma ljudske kose, rezervna guma puna steroida, a pred kraj decembra i više od 5. 600 tableta i ampula anaboličkih steroida i drugih lekova.

Carinici su na ulazu graničnog prelaza Batrovci 2017. godine, zadržali tovar od preko 14,5 tona slatkiša koji nisu imali dozvolu. Iste godine zaplenjeno je i 11 bočica stimulansa za potenciju.

Foto: Nova.rs

Na ulaznoj strani graničnog prelaza Gradina, carinici su u saradnji sa graničnom policijom sprečili prenos neprijavljenih deviza u iznosu od preko 260.000 evra.

Sve je počelo kada se za redovnu carinsku kontrolu prijavio 30-godišnji nemački državljanin turskog porekla. On je vozio mercedes nemačkih registarskih oznaka. U kolima je bilo dvoje saputnika, 70-godišnja turska državljanka koja ima nemačku boravišnu dozvolu i njen 35-godišnji sin, nemački državljanin. Iako su putnici izjavili da nemaju ništa da prijave za kontrolu, tokom detaljnog pregleda automobila u ženskoj kožnoj torbici koja se nalazila između vozačkog i suvozačkog sedišta pronađena su dva svežnja novca u ukupnom iznosu od 125.000 evra, zamotana u aluminijumsku foliju.

To je bio dovoljan razlog za lični pregled 70-godišnje putnice, kod koje je u donjem vešu pronađeno još 141.400 evra.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare