Foto:promo

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ocenili su danas da sve više tragedija na radnom mestu, među kojima su i one u "Trajalu" i "Magni", ukazuju da Srbija uprkos Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, nije država koja je sposobna da institucionalno sprovedi mere zaštite, kontrole i sankcionisanja poslodavaca i odgovornih u kompanijama i firmama gde se nesreće događaju.

„Nedostatak ili neadekvatna primena zakona o bezbednosti na radu, nedovoljan nadzor i inspekcije, korupcija i sukobi interesa, kao i nedostatak svesti ili obuke o bezbednosti na radu su samo neki od faktora koji doprinose ovoj alarmantnoj situaciji“, istakla je Sloga u saopštenju.

Pročitajte još:

Sindikat je pozvao na hitno jačanje zakonodavstva i rigoroznu primenu propisa.

„Zakoni moraju biti jasni, strogi i primenjivani bez izuzetka“, naglasila je Sloga i dodala da je nephodno povećati broj inspektora rada, unaprediti njihove obuke i resurse.

Sloga je sugerisala i da radnici moraju uvek biti svesni opasnosti ukoliko rade na mestu sa povećanim rizikom bez adekvatne zaštitne opreme, a takođe da moraju odbijati nebezbedan rad i to prijaviti svom sindikatu ili inspekciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar