Malta Foto: EPA-EFE/DOMENIC AQUILINA

Sin Huga Hetkutija, ubijenog biznismena kog su još nazivali i kraljem Malte, zbog čije likvidacije je na doživotnu robiju u sredu osuđen Srbin Bojan Čmelik (39), kaže da je ovakvom kaznom jasno poslata poruka da hladnokrvni zločini neće prolaziti nekaženjeno.

„Nama, njegovoj porodici i prijateljima, jasno je da njega ništa ne može vratiti, ali smo utehu na neki način pronašli u činjenici da je sistem poslao jasnu poruku, da ne možete nekome tako hladnokrvno oduzeti život i proći nekažnjeno“, rekao je za Times of Malta Luka Hetkuti, biznismenov sin dan nakon što je sud doneo odluku da se ubica iz Srbije kazni doživotnim zatvorom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hugo Chetcuti (@hugochetcuti)

Osim ubistva, Srbinu se na teret stavlja i nasilno opiranje hapšenju i nezakonito držanje oružja, a u presudi je navedeno da će kaznu služiti u samici.

Tokom suđenja svedoci napada, koji se odigrao u julu 2018. godine ispred jednog od Hetkutijevih objekata na Malti, ispričali su da su videli visokog stranca u plavoj košulji, svetlim bermudama i šeširom koji je zvao biznismena, a zatim mu je prišao dižući ruku kao da namerava da ga zagrli. Biznismen mu je odgovorio šireći ruke, ali je već u sledećoj sekundi čovek sa šeširom izvukao nož i naneo mu dve povrede stomaka. Ceo napad odigrao se neverovatnom brzinom, za osam sekundi, piše portal „LovinMalta“.

Napadač se odmah dao u beg, što se može videti i na snimcima sigurnosnih kamera, kao i nekolicina ljudi koji su odmah krenuli da ga jure.

Šest dana kasnije biznismen je izdahnuo u bolničkoj postelji. Postojale su i indicije i da su lekari, koji su zbrinjavali biznismena, napravili propust i da je čovek adekvatnom reakcijom mogao biti spašen. Ipak, Bojan Čmelik je jedini osuđen na doživotni zatvor jer je sud nesumnjivo utvrdio da je Srbin prethodno isplanirao ceo napad i da je imao jasnu nameru da mu ozbiljno ugrozi život.

Srbin je, inače, uhapšen nekoliko sati nakon napada, ali je policija morala da ga „umiri“ elektrošokerima pošto je pružao otpor. U početku se verovalo da je Srbin plaćeni ubica i da je neko naručio likvidaciju Hetkutija, ali se vrlo brzo došlo do saznanja da je motiv lične prirode.

Motiv u izmaglici

Ipak, pitanje motiva ostalo je donekle nejasno i nakon što je proces zaključen. Novinari su ranije odgovor na to pitanje pokušali da dobiju od porodice, ali im je rečeno da je taj detalj sa pravne tačke gledišta rasvetljen. U medijima se 2018. godine moglo pročitati da je razlog napada bio taj što je Srbin prethodno bio zaposlen u jednom od Hetkutijevih lokala, ali je dobio otkaz jer je navodno pričao na srpskom jeziku.

Pisalo se tada i da su poslednje reči izbodnog biznismena bile: „Zašto mi je ovo uradio kada ga ni ne poznajem?“

U Srbiji robijao zbog pljačke

Inače, Čmelik, odnosno Mitić, poznat je srpskoj policiji odranije. On je u Srbiji robijao zbog pljačke, jer je 31. januara 2008. godine oteo oko pet miliona dinara i markice za prevoz Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd u vrednosti od 10 miliona dinara. Uhapšen posle nekoliko godina, osuđen je za tu pljačku, a iz zatvora je izašao 2016. godine.

Bonus video: Mesto ubistva porodice Đokić iz Aleksinca

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram