Zagorka Dolovac i Nataša Krivokapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, N1

Nakon što je Državno veće tužilaca raspisalo konkurs za izbor dvoje zamenika republičkog javnog tužioca, odnosno glavne tužiteljke u državi Zagorke Dolovac, za sutra je zakazan početak razgovora sa ukupno osam kandidata, koliko ih se javilo na oglas. Kako za portal Nova.rs otkrivaju dobro obavešteni izvori, ishod konkursa je unapred poznat, s obzirom na to da su ova mesta, koja se nalaze na gotovo samom vrhu javnotužilačke profesije, decenijama unazad rezervisane za one koji su se na prethodnim funkcijama "profesionalno istakli".

Na konkurs se javilo ukupno osam kanditata i to: bivša javna tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nataša Krivokapić, zamenica osnovnog tužioca u Lazarevcu Jasmina Krštenić, zamenik tužioca iz Višeg javnog tužilaštva u Smederevu Milorad Kuzmanović, članica Državnog veća tužilaca iz prethodnog saziva Tatjana Lagumdžija, zamenica višeg javnog tužioca u Beogradu iz posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Brankica Marić, zamenik višeg javnog tužioca iz Jagodine, nagrađavina pisac i pripovedač Nenad Necić, zamenica višeg javnog tužioca u Beogradu Jasmina Paunović i zamenica apelacionog javnog tužioca, kao i predsednica Udruženja tužilaca Srbije (UTS) Lidija Komlen- Nikolić.

Kako za Nova.rs otkriva dobro obavešten izvor, jedno mesto je rezervisano za Natašu Krivokapić, nekašanju šeficu VJT iz Beograda, čiji je prethodni mandat obeležilo nepostupanje i ignorisanje svih najvećih afera vlasti i njima bliskih osoba: od rušenja helikoptera i slučaja Savamala, do 24 stana Siniše Malog, lažnih diploma, slučaja „tetka iz Kande“,  „Krušik“, nelegalne gradnje Aleksandra Šapića, pranja novca za predizbvornu kampanju SNS…

Nataša Krivokapić, viši javni tužilac u Beogradu od 2016.do 2022. godine, Foto:Goran Srdanov

„Da će Krivokapić nakon isteka mandata biti izabrana za zamenika Dolovčeve, bilo je poznato već nekoliko meseci uoči isteka njenog mandata i reizbora koje je okončan krajem prošle godine. Njen boravak na čelu VJT bio je poprilično turbulentan jer su ga obeležeili svi ti nerasvetljeni događaji, za koje javnost s pravom misli da su zataškani. I ona je sama htela da se skloni sa tog mesta, koje je u okolnostima aktuelne izvršne vlasti i njihovog opšteg odnosa prema pravosuđu, ubedljivo najgore u državi na kom se može naći jedan tužilac“, kaže naš sagovornik.

On dodaje da posao zemenika republičkog tužioca ne izuskuje toliko prisustvo u javnosti, što naposletku dokazuje i sama Zagorka Dolovac, koja već treći mandat uspešno odoleva da javnosti pošalje bilo kakve znake sopstvenog života i postojanja.

„Nesporno je da će Krivokapić biti izabrana za jednog zamenika, dok je za drugog još uvek neizvesno. Najviše šansi ima Tatjana Lagumdžija, dugogodišnja koleginica Dolovac iz novosadskih tužilaštava kao i članica DVT is prethodnog saziva. Ona je odmah po isteku mandata u DVT upućena u RJT gde se nalazi već godinu dana, pa se očekuje da će njen boravak tamo ovim izborom biti i ovekovečen“, kaže naš sagovornik i dodaje:

„Krivokapić i Lagumdžija će zasiurno najbliže Dolovac od svih kandidata. Ostali imaju manje ili znatno manje šanse. Kao konkurencija Lagumdžiji pominjala se i Brankica Marić, ali je malo verovatno da bi mogla da dobije podršku komisije, imajući u vidu, da po merilima Dolovac,  na ranijoj funkciji nije briljirala a nadasve pokazala neophodnu „odanost“.

Pročitajte još:

Marić je inače bila prva šefica Posebnog odeljenja za suzbinjaje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje je formirano 2018. godine još i u Novom Sadu, Nišu i Kraljevu. Ona je međutim, pre izvesnog vremena, odlukom Krivokapić (ili nekog drugog) u tišini smenjena, otprilike u isto ili blisko vreme kada je predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović izjavio da se u tom sudu „ne postoje predmeti visoke korupcije“. Za razliku od Strepanovića koji je to kazao novinarima, Marić je, prema saznajima našeg portala, sličan komentar iznela na sastanku svih Posebnih odeljenja u zemlji, što se nikako nije dopalo njenoj šefici, pa je ekspresno smenjena. Stepanovićeva izjava uzburkala je tada javnost, a posebno Predsedništvo, u koje je na raport morala da ide i republička tužiteljka Zagorka Dolovac, a potom i nedostojanstveno da beži – s fasciklom na glavi.

Bonus video: Marinika Tepić o susretu s Dolovac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar