Foto:TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Proteklog vikenda sedmoro stradalih u saobraćajnim nesrećama. Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan navodi za RTS da su neprilagođena brzina i alkohol najčešći uzroci saobraćajnih nesreća.

U noći između subote i nedelje kod Priboja je poginuo mladić star 28 godina, pošto je automobilom udario u potporni zid. Iste noći, u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Užica, život su izgubila četiri mladića starosti od 19 do 27 godina. Kod Vranja je sinoć poginula žena, dok je kod Gornjeg Milanovca stradao motociklista, prenosi „Blic“.

Pročitajte još:

Zlatko Belencan je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je upravljanje pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci u porastu.

„Konzumiranje alkohola i psihoaktivnih supstanci je vrlo prisutno i pored toga što se saobraćajna policija opremila sa uređajima za detekciju psihoaktivnih supstanci. Alkohol je tradicionalno prisutan u saobraćaju i pored toga što se u proseku godišnje zadrži u prostorijama za zadržavanje preko 3.000 lica“, navodi Belencan.

Ukazuje da saobraćajna policija kontroliše i da li se vezuje pojas na prednjem i zadnjem sedištu.

„Saobraćajna policija permanentno vrši otkrivanje i sankcionisanje onih koji se se ne vezuju sigurnosnim pojasevima, ali i dalje postoji otpor učesnika u saobraćaju“, navodi gost Jutarnjeg programa.

Ukazuje da je Saobraćajni fakultet u Beogradu uradio studiju koja je pokazala da 79 odsto putnika vezuje pojas, a svega 13 odsto putnika za zadnjem sedištu primenjuje ovu bezbednosnu meru.

Saobraćajna nezgoda na autoputu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs/Ilustracija

Ukazuje da kretanje tela prilikom sudara, naročito prilikom sudara sa velikim brzinama ne može da se kontroliše.

„Telo putnika koje je na zadnjem sedištu preleće, može da se desi da ubije vozača ili lice koje se vozi do njega i da ispadne iz vozila. More je takvih saobraćajnih nezgoda gde se to desilo“, objašnjava Belencan.

Apeluje na građane da tokom vožnje uvek koriste sigurnosne pojaseve na prednjem i zadnjem sedištu.

„Koristite ih uvek bez obzira da li se krećete u naselju, otvorenom putu, auto-putu, moto-putu jer pojas glavu čuva“, ističe Belencan.

Ukazuje i da pojedini vozači i dalje ne poštuju saobraćajne propise pre svega u delu prekoračenja brzine, zatim razgovor mobilnim telefonom. Upitan o saobraćajnoj nesreći u Užicu u kojoj su stradala četiri mladića navodi da su se u medijima provlačile određene informacije koje nisu date od strane policije.

„Ove saobraćajne nesreće su još uvek u obradi i rasvetljavanju, ušle su u predmet tužilaštva. Nažalost u medijima su se provlačile određene informacije koje nisu date od strane policije jer mi pre svega postupamo po zahtevu Tužilaštva. Znači, ne ulazimo u informisanje bez odobrenja tužioca, a naročito ne saobraćajne nesreća u Užicu koja je izazvala posebnu pažnju jer je nažalost četvoro mladih poginulo“, navodi Belencan.

Foto: E-Stock

Dodaje da su usluzi Tužilaštvu, a sve u cilju da se što bolje rasvetli sama saobraćajna nezgoda.

Ukazuje da posle saobraćajne nesreće sa poginulima vrši analiza kompletne situacije – vremenska distribucija, kakav je bio put, da li je bilo nekih propusta od strane vozača.

„Ono što je vrlo bitno jeste da navedemo faktore koji su dominantni a to je pre svega čovek, njegovo nepropisno i nebezbedno učestvovanje u saobraćaju“, kaže gost Jutarnjeg programa.

Apeluje na učesnike u saobraćaju da bezbedno i propisno učestvuju u saobraćaju jer, kako kaže, bezbednost saobraćaja pre svega zavisi od nas.

BONUS VIDEO: Saobraćajna nesreća na Ceraku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar