Foto: Fikmik / Alamy / Alamy / Profimedia

Prekršajni sudovi u Srbiji su tokom proteklog vikenda i policijskog časa koji je trajao 60 sati kaznili ukupno 616 osoba zbog prekršaja u vezi sa zabranom kretanja.

Među kažnjenima su i tri osobe koje su prekršile propis o pravu na šetanje kućnih ljubimaca i nekoliko osoba koje nisu ispoštovale zabranu okupljanja više od dvoje ljudi na javnom mestu.

Prekršajni sudovi u Srbiji izrekli su ukupno više od 136 miliona dinara novčanih kazni od donošenja Uredbe o zabrani kretanja na javnom mestu tokom vanrednog stanja, a radi sprečavanja širenja korona virusa.

Od početka primene Uredbe, kažnjeno je ukupno 3.330 osoba, različite starosne dobi, novčanim kaznama od 50.000 do 150.000 dinara zbog prekšaja po tri osnova, a nakon uvođenja novih mera Vlade, po ukupno sedam osnova, kažu za Tanjug u pravosudnim organima.

Zbog kršenja zabrane izlaska osoba starijih od 70 godina u naseljenim mestima, i starijih od 65 kažnjene su ukupno 1.253 osobe. Za kršenje policijskog časa starijih od 65 godina kažnjeno je 2.061 osoba.

Mali broj od osam ljudi, za sada je kažnjen zbog šetnje parkom i rekreativnim površinama, uprkos zabrani. Za sada niko nije prekršio pravilo o sahranama, prema kojem može da prisustvuje najviše 10 ljudi.

Ukupan iznos izrečenih novčanih kazni zbog prekršaja je 136.193.020 dinara. U nekim slučajevima izrečene novčane kazne građani su odmah platili, dok će ostali verovatno čekati na pravosnažnost nakon žalbe.

Uredbom Vlade pobrojane radnje su predviđene kao prekršaji za koje se može izreći kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar