Željko Babić Foto: Nova.rs

"Gledao sam kako plamen guta 20 godina mog truda i znoja. Za pola sata nestalo je sve što sam s mukom stvorio", još uvek u šoku priča za Nova.rs Željko Babić iz okoline Kragujevca, kome je u ponedeljak izgorela kompletna farma pilića. On kaže da je zahvalan Bogu što niko od ukućana nije povređen, ali da ne može da poveruje da je u trenu ostao bez farme, koja je izdržavala celu porodicu.

Od farme za uzgoj pilića u Desimirovcu kod Kragujevca, ostalo je zgarište, a u požaru je uništeno sve što se u njoj nalazilo. Prema prvim procenama šteta od požara u ovoj porodičnoj živinarskoj firmi iznosi oko 30 miliona dinara, a vlasnik Željko Babić, za naš portal kaže da još uvek nije svestan da je ostao bez svega, što je godinama sticao.

„Tu mi je izgorela 21 godina života. Ako vam kažem šta sve može napornim i posvećenim radom za 21 godinu da se stvori, sve sam vam rekao“, u neverici priča Željko.

Dodaje da su svi ukućani dobro, da je izbegnuta tragedija, ali kaže da mu se „srce steže“ kada vidi zgarište i da zbog stresa i traume, koju je doživeo gledajući kako vatra sve guta, tri noći nije spavao.

Željko Babić Foto: Nova.rs

Požar u ovoj porodičnoj farmi izbio je u ponedeljak 25. aprila u popodnevnim satima, a Željko kaže da „nije bilo spasa“ ni za žive piliće, ni za inkubatorsku stanicu, kao ni za kompletnu mehanizaciju i alate koji su se nalazili u hali od oko 400 kvadrata.

„Kada smo primetili požar, u hali je već buktela vatra. Zapalila se krovna konstrukcija i sve je popadalo po unutrašnjosti. Znao sam da će sve da izgori i gledao sam kako nestaje sav trud moje porodice. Za manje od sat vremena sve je nestalo“, teškog glasa priča on.

Foto: Nova.rs

U požaru je izgorelo 3.000 pilića i inkubtorska stanica sa 60.000 jaja. Vatra je progutala svu stočnu hranu, kombajn, kombi vozilo, kompresore, kotlove za piliće, sav alat koji se nalazio u hali. Plamen je zahvatio i obližnji plastenik, a Željko priča da je u požaru izgoreo i komšijin voćnjak, koji se nalazi odmah uz farmu pilića.

Foto: Nova.rs

On dodaje da su vatrogasci brzo došli i teškog glasa kaže da je bio svestan da ništa neće moći da se spasi. Vatra je, kaže on, ugašena na vreme i sprečeno je njeno širenje na porodičnu kuću koja je udaljena oko 50 metara. Objašnjava i da su stručne službe obavile uviđaj, te da je prema informacijama kojima trenutno raspolaže, požar izbio na elektronskoj kutiji na jednom od inkubatora.

Foto: Nova.rs

„Mi smo od ove farme svi živeli, moji roditelji, supruga, dvojica sinova, snaja, svi smo bili zaposleni u porodičnoj firmi ’Agro pile’, koja je zvanično otvorena 2014. godine. Godinama sam ulagao u ovo, da bi deci ostavio posao u kući, da ne zavise od drugoga, a sada je sve nestalo. Posle 20 godina rada u svom domaćinstvu, sada ćemo morati da tražimo posao kako bismo preživeli. Jeste da živimo na selu, ali smo sve uložili u farmu i to nam je bila primarna delatnost“, ispričao je Željko Babić, koji je u požaru ostao bez imovine vredne oko 30 miliona dinara.

BONUS VIDEO: Posledice požara na Karaburmi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare