Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

U Srbiji godišnje pogine u proseku oko 50 biciklista, a oko 1.500 njih bude povređeno u saobraćajnim nesrećama, saopšteno je iz Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS), povodom „Biciklijade” koja će biti održana u nedelju, 30. maja, u Beogradu.

Cilj ABS je da zajednički promovišemo bicikl kao način transporta i da sve učesnike u saobraćaju podsetimo na važnost međusobnog razumevanja, poštovanja propisa i bezbednog ponašanja”, naglašavaju iz ABS, piše Politika.

U periodu od 2016. do 2020. u Srbiji je u udesima poginulo 250 biciklista, dok je 7.429 povređeno. Smrtno stradali biciklisti čine oko osam odsto svih poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama u Srbiji. Istraživanje ABS pokazalo je da su vozači dvotočkaša najugroženiji od juna do avgusta. U ovom periodu u proseku mesečno pogine više od 25 osoba, dok 900 bude povređeno. Podaci ukazuju da biciklisti najčešće stradaju sredom, petkom i subotom, a najkritičnije doba dana je od 10 do 11 i od 16 do 17 časova.

Prema starosnim kategorijama, od 2016. do 2020. u svojstvu bicikliste poginulo je sedmoro dece i 116 osoba starijih od 65 godina.

U periodu januar–maj 2021. poginulo je 18 vozača dvotočkaša, među kojima je i četvorogodišnje dete.

„Kada se detaljnije analiziraju saobraćajne nesreće sa učešćem biciklista dolazimo do zaključka da najveći broj njih nastrada u udesima sa najmanje dva vozila, pri čemu jedno od vozila skreće ili prelazi kolovoz. Najveći broj biciklista pogine u nesrećama u kojima dolazi do sustizanja dvotočkaša od strane nekog drugog motornog vozila. Pored navedenog, pokazuje se da propust koji dovodi do nastanka udesa u kojima stradaju biciklisti jeste preduzimanje nepromišljenih radnji vozača što motornih, što vozača bicikala”, navode iz ABS-a.

Naglašavaju da agencija nastoji da usmeri rad lokalnih saveta za bezbednost saobraćaja koji sredstva od naplaćenih novčanih kazni ulažu i u izgradnju potrebne infrastrukture za dvotočkaše.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar