Ilustracija Foto: N1

Koalicija "Pravosudna baza jug" saopštila je da je fenomen masovnih tužbi i parnica koji postoji već više od 15 godina, proizveo, po grubim procenama, preko milion predmeta na koje je iz državnog budžeta potrošeno više stotina miliona evra za isplatu naknade štete.

Koalicija je u današnjem saopštenju ukazala i da je reakcija države na taj fenomen „kontradiktorna, zbunjujuća i zakasnela“.

„Pravosudna baza jug“ navodi da nedavno objavljeni Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u delovima kojima nastoji da reši problem masovnih tužbi, „sadrži neka adekvatna rešenja“, ali da zabrinjavaju najavljene izmene čijim bi usvajanjem bio ograničen pristup sudu i ugroženo pravo na pravično suđenje, kao jedno od osnovnih ljudskih prava.

„Stoga, pozivamo državu i Ministarstvo pravde da organizuju stvarne i transparentne konsultacije u vezi sa donošenjem Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku. To podrazumeva da u konsultacijama učestvuju predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, advokature, akademske i ekspertske zajednice, organizacija civilnog društva i gradjana“, navodi se u saopštenju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar