Advokat Zdenko Tomanović, koji zastupa inspektora beogradske policije Slobodana Milenkovića zvanog Mali Senta, izjavio je da je njegov klijent opet primetio da ga prate neki ljudi, najverovatnije agenti Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Ovo je već drugi put da Milenković „hvata“ ljude koji ga prate, a sagovornici „Nove“ su izričiti - bezbednosne službe pokušavaju da uhvate inspektora koji je otkrio „Jovanjicu“ u kompromitujućoj situaciju kako bi ga diskreditovali.

Prethodno, Milenković je u novembru prošle godine uspeo da savlada sumnjivu osobu, koja ga je pratila, da bi se potom ispostavilo da je u pitanju agent BIA, čiji je zadatak i bio da beleži njegovo kretanje.

Pomenuta situacija samo je još jedan vid pritiska na inspektore Milenkovića i Dušana Mitića od kada su otkrili imanje „Jovanjica“ i uhapsili vlasnika Predraga Koluviju.

Pročitajte još:

Inspektori su u medijima prozvani državnim neprijateljima, više puta su isticali da su im životi ugroženi i da im se crtaju mete, iako su sve vreme čak pod prismotrom BIA. Njihovo praćenje počelo je još dok je direktor BIA bio Bratislav Gašić, koji je sada ministar policije, i samo se nastavilo dolaskom Aleksandra Vulina na čelo te bezbednosne institucije.

Sada se samo čeka trenutak da načine neki pogrešan korak.

Stevan Dojčinović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Slobodan Milenković je obučeni policajac, koji zbog posla mora da bude uvek na oprezu. Zato je i uspeo da dva puta ‘uhvati na delu’ ljude koji ga prate. To ne znači da su ga oni pratili samo dva puta, već da je on, najverovatnije, pod konstantnom pratnjom agenata BIA. Treba znati da su i oni vešti u svom poslu i da ih čak ni Milenković ne može svaki put primetiti“, objašnjava za „Novu“ Stevan Dojčinović, glavni urednik portala KRIK.

Po njemu, razlog je vrlo jednostavan, čeka se trenutak da Milenković napravi neku grešku, koja će biti iskorišćena protiv njega.

„Zna se da je protiv Milenkovića pokrenuto nekoliko postupaka, saslušavan je i u tužilaštvu. To je ono što je pominjao i sadašnji ministar policije Bratislav Gašić, koji je takođe spomenuo i da su neki policajci koristili Skaj ECC aplikaciju, aludirajući na Milenkovića. Ipak, čini se da su dokazi potiv Malog Sente „tanki“, da vlast nema dovoljno materijala da bi ga diskreditovala i zato pokušavaju da dođu do nekih eventualnih dokaza za neka ozbiljnija krivična dela“, objašnjava Dojčinović.

Ističe da njih interesuje sa kim se Milenković sastaje, koga viđa i samo se čeka trenutak da načini pogrešan korak kako bi ga uhapsili i stavili iza rešetaka, što bi moglo da utiče i na ceo slučaj „Jovanjica“.

Foto: Video/Nova.rs

Advokat Borivoje Borović ne sumnja da je Slobodan Milenković „na merama“ i da ga i prate i prisluškuju komunikaciju, ali misli da je cilj BIA da se prikupi što više bilo kakvog materijala koji bi bio iskorišćen protiv Malog Sente.

„Strašno je to što su policija i služba privatizovane i što prate poštenog policajca umesto da prate kriminalce. Njihov jedini posao je da štite režim i oni sve prisluškuju i prate, opozicione lidere, a sve je to već viđena praksa u Srbiji. Ako ništa drugo, oni će zabeležiti eventualne susrete Slobodana Milenkovića sa opozicionim liderima ili stranim ambasadorima i to iskoristiti protiv njega“, objašnjava advokat Borivoje Borović.

Od samog otkrivanja „Jovanjice“ i hapšenja Koluvije, inspektori se nalaze pod budnim okom javnosti.

U prorežimskim tabloidima nazivani su kriminalcima, a napadi su se intenzivirali nakon što ih je vlasnik „Jovanjice“ Koluvija optužio da su mu nudili da za sve optuži Andreja, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i to prilikom hapšenja.

Usled optužbi inspektori su poligrafski testirani nekoliko puta zbog slučaja „Jovanjica“. Poligraf su prošli, ali napadi nisu jenjavali.

Vlast brani Koluviju, ali ne i većinska javnost

Orkestrirani napadi su se samo ređali, a njima se u nekom trenutku pridružio čak i predsednik Srbije, koji je govorio o „Jovanjici“.

„Pokušavaju dva dana da prave od dvojice policajaca heroje. Videćemo šta su oni govorili istinu, a šta nisu, na stvarnom poligrafskom ispitivanju i sa stvarnim poligrafskim pitanjima, iako to nije dovoljno dokazno sredstvo za bilo šta. Tek ćete videti koga je zapravo zvao Koluvija, verujem da će se svi iznenaditi“, rekao je Vučić ranije. I dok se salve optužbi nižu protiv inspektora, gotovo ceo državni vrh je proteklih meseci stao u odbranu Koluvije, vlasnika „Jovanjice“. Većinsku javnost, pak, nisu uspeli da mobilišu, što je jasno potvrdila scena ispred Specijalnog suda u Beogradu u danu kada je saslušavan Mitić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare