Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:FoNet/Božana Pavlica

Ekološki protest protiv Rio Tinta, Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji održao se i ove subote, sa mnogo većim brojem demonstranata nego prošlog puta, ali bez prisustva policije. Iako je ministar policije Aleksandar Vulin danima najavljivao policiju, ali i primenu nasilja, sada je konačno otkrio zbog čega na skupovima nije bilo pripadnika MUP i iznenadio javnost odgovorom.

Umesto da policija obezbeđuje skup, a kako se nalaže u zakonu, u subotu je na protestima širom Srbije bilo evidentno njeno odsustvo. Ministar policije je jutros, gostujući na televiziji „Pink“, izjavio da policija nije obezbeđivala proteste u subotu, kako su najavili ranije, kao i da sada opozicija ne može da optuži policiju za nasilje.

„Jedino nasilje koje sam video na protestima je nasilje onih batinaša. Ko je oštećen osim onog vozača bagera? Razbijene su recimo prostorije Pokreta socijalista u Novom Sadu“, rekao je Vulin.

Aleksandar Vulin Foto:FoNet/Aleksandar Barda

I dok zakon nalaže da je policija dužna da obezbeđuje sve skupove, radi bezbednosti građana, ministru je, po svemu sudeći, bitnije šta će opozicija da kaže.

Očigledno je, prema Vulinu, policija alat režima, koja služi da postupa po njihovim naredbama. Postavlja se pitanje da li to znači da su odluke predstavnika vlasti zapravo posledica prepucavanja sa političkim protivnicima.

Ne sme se zaboraviti da je policija zapravo servis svih građana, bilo čiji da su glasači.

Činjenica je da na velikim okupljanjima uvek postoje šanse za dolazak huligana i drugih ljudi, koji namenski dolaze da provociraju, te nije najjasnije kako je bezbedno da policije na protestu uopšte ne bude. Pogotovo kada se uzme u obzir izjava šefa srpske policije koji ističe da službenika MUP nije bilo zbog opozicije.

Most Gazela blokada Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sa druge strane, navode o nasilnom ponašanju policijskih službenika imala je prilike da vidi cela srpska javnost, bez da opozicija na njih ukaže.

Snimak kako komandir stanice Savski venac, Aleksandar Krstić, gura ljude na protestu iz čista mira, a potom ženu hvata za kragnu, prebacuje je preko bankine, a zatim je obara na zemlju, preplavio je društvene mreže.

Na kraju, javnost je svedočila ogromnom broju ljudi koji su mirno izašli na ulice gradova širom Srbije, a većih incidenata nije bilo. Jedini incidenti koji su se dogodili su bili od strane huligana, koji su pokušali da isprovociraju demonstrante, ali neuspešno.

BONUS VIDEO: Blokada autoputa kod Sava Centra

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare