Jovan Vukotič i Filip Korać Foto: MUP

Kotoranin Jovan Vukotić, koji se trenutno nalazi u bekstvu, u tajnim policijskim spisima označen je kao apsolutni vođa škaljarskog kriminalnog klana, koji je od 2014. godine u sukobu sa kavačkom grupom. Prema pisanju crnogorskog portala Vijesti, škaljarci blisko sarađuju s pet kriminalnih grupa, a jednu vodi Filip Korać.

Kako Vijesti prenose, ovo je konstatovano u Proceni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA 2021) usvojenoj u martu.

”Nakon ubistva Igora Dedovića, primat apsolutnog vođe preuzeo je Jovan Vukotić i on je isključivi donosilac odluka”, piše u SOCTA.

Jovan Vukotić Foto: MUP Srbije

Vukotićevo ime se godinama unazad nalazi na stupcima crne hronike, a pripadnici suprotstavljenog kavačkog klana pokušali su da ga ubiju nekoliko puta, ali bezuspešno. Prema pisanju Vijesti, škaljarska grupa, kojom Vukotić rukovodi, navodno sarađuje sa pet organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore i regiona.

Navodno, reč je o klanovima čije su vođe Luka Bojović, koji služi kaznu u Španiji, zatim Filip Korać, Saša Boreta, Jovo Đurović i Milan Vujović.

Jedno ime je srpskoj javnosti dobro poznato. Reč je o Filipu Koraću, o kom se proteklih godina u više navrata govorilo.

Filip Korać Foto:Rajko Ristić

Kao bomba je u medijima odjeknula vest da se Korać, aprila ove godine, predao hrvatskim organima. Reč je o čoveku protiv koga se u Srbiji ne vodi nijedan postupak, a godinama unazad označavan je ključnim čovekom u podzemlju i dovođen je u vezu sa škaljarskom grupom.

Korać se policiji predao jer su ga potraživali zbog falsifikovanja isprava. Zbog toga je dva meseca kasnije, tačnije juna ove godine, osuđen pred Opštinskim sudom u Zagrebu na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana, sa rokom provere od pet godina.

Pročitajte još:

O njemu su mediji izveštavali kao o čoveku koji slovi za osobu od najvećeg poverenja Luke Bojovića.

U javnosti se pominjao 14. januara 2020., kada je za njim bila raspisana crvena poternica zbog podstrekavanja na ubistvo, a zatišje je nastupilo nakon što je Više javno tužilaštvo obustavilo istragu protiv njega.

Od pada grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Koraćevo ime se češće pominjalo. Navodilo se da je najveći neprijatelj klana Belivuk-Miljković, koji su slike iskasapljenih žrtava slali Koraću kako bi ga uplašili.

Čak su na telu jedne žrtve izrezali poruku Koraću.

Inače, škaljarski klan se u fokusu javnosti našao nedavno nakon što je srpski državljanin, Duško Tanasković, ubio škaljarca Dušana Vlaovića na Pagu u Hrvatskoj.

Privođenje Duška Tanaskovića u Zadru Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Da li je reč o nastavku sukoba između zavađenih klanova – škaljarskog i kavačkog, zasad nije poznato. Motiv likvidacije se ispituje.

BONUS VIDEO: Hapšenje Škaljaraca u restoranu Durmitor 2017. godine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar