Đorđe Vukadinović i Nikola Parun o Kosovu koje (ne) ljulja vlast
Foto: Nova S

Vlasti u Beogradu i Prištini suočavaju se sa nezadovoljstvom pojedinih stranaka i grupa sa postignutim sporazumom o normalizaciji odnosa, ali dok u Prištini grafite piše opozicija protiv Albina Kurtija, u Beogradu grafite pišu pristalice Aleksandra Vučića protiv opozicije, što je opasna stvar.

Posle sporazuma između vlasti Srbija i Kosova, odnosno Aleksandra Vučića i Albina Kurtija i u Beogradu i Prištini počeli su protesti i rat grafitima. Dok su se u Prištini pojavili grafiti protiv Aljbina Kurtija i njegovog pristanka na Zajednicu srpskih opština, u Beogradu su se pojvili grafiti koji pišu pristalice aktuelne vlasti a koji napadaju one koji se protive ovom sporazumu. Šta o tome misle u emisiji „Među nama“ rekli su politički analitičar Đorđe Vukadinović i politikolog Nikola Perun.

„Problem koji Kurti ima u Prištini je podjednako velik kao problem koji ima Vučić u Beogradu, ako ne i veći. Kurti je predstavnik autentičnog albanskog nacionalizma i njegova publika i birači su takvi. Oni su dosta ljuti na činjenicu da nijedna interakcija ovog sporazuma ne dovodi do toga da će Srbija da prizna Kosovo kao suverenu državu. Otud te reakcije i gađanje tortom njegovog zamenika“, objašnjava Parun.

„To što se dešava u Prištini može pružiti sliku da je sprazum nepovoljan „po sredini“, ali je on zapravo loš i ponižavajući za Srbiju. To što Kurti ima problema je posledica dve stvari koje nemaju veze sa kvalitetom tog predloga koji je užasan po Beograd. Albanci su decenijama navikli da se svim njihovim političkim željama izlazi u susret. Takođe, tamo je političko društvo pluralističkije i manje kontrolisano od Kurtija za razliku od ovde i tamo se Kurti suočava sa kritikama neke opozicije“, mišljenje je Đorđa Vukadinovića.

Stiče se utisak da na obe strane postoji misao da ovaj sporazum nije do kraja implementirajući. Iako je usmeno dogovoreno, predstavnici EU i SAD kažu da je to za njih potpuno dogovoreno i da je obavezujući. Srpske vlasti pokušavaju da nekako okrive opoziciju za ono što se danas dešava, plakatima i grafitima i pitanje je da li to može da prođe u Srbiji, smatraju gosti emisije „Među nama“.

„Taj način targetiranja opozicije je opasan i za osudu, ko god bio ta opozicija. Iako su to moji neistomišljenici. Očigledno je da su aktivisti bliski vlasti crtali grafite za predstavnike opozicije. Ti grafiti i plakati treba da predstave predstavnike opozicije kao licimere, kao nekog ko ima duplo državljanstvo ili nekog ko je radio ranije drugačije, a sada se postavlja kao moralna vertikala“, kaže politikolog Parun.

„To je (uvredljivi plakati i grafiti) skandalozno i tu nema dileme, ali radi posao, iako se na prvi mah to ne čini. Nije to bezazleno, kada idete Beogradom i na svakih 10 metara vidite te šablone, a to su legitimni lideri opozicije u parlamentu. Ta vrsta obračuna je korak do fizičkog pogroma i zato ne treba to potcenjivati zato što deluje bezazleno a ponekad i glupo“, objašnjava Đorđe Vukadinović.

Ceo gosotovanje možete pogledati ispod:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar