Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Učestale najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ode na poligrafsko ispitivanje može se posmatrati u drugačijem svetlu ukoliko se u obzir uzme da je glavni poligrafista u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dejan Kojić koji je, prema saznanjima lista "Nova", brat šefa Vučićevog kabineta Ivice Kojića.

Poligraf – sredstvo koje može pomagati istražnim organima u usmeravanje istrage, ali nedovoljno pouzdan da bi se koristilo pred sudom, istovremeno je najrabljenija reč na srpskoj političkoj sceni posebno u prilikama kada predsednik i njegovi bliski saradnici imaju potrebu da dokažu svoju nevinost. Uprkos tome što nema dokaznu snagu, poligraf je poslednji put predsednik pomenuo prilikom obilaska Kliničkog centra u Beogradu, komentarišući navode o povezanosti države sa kriminalnom grupom čiji je član Veljko Belivuk.

„Ja sam spreman da idem na tu mašinu, na kojoj sam već jednom bio. Siguran sam da je na to spreman i Vulin. Postavlja se pitanje kako dovedete sebe u tu situaciju? Tako što imate protivnike koji imaju dug staž, kojima je ponestalo novca, odnosno ne mogu da se bogate kao u proteklom periodu“, rekao je Vučić komentarišući izjave sa saslušanja Marka Miljkovića i Veljka Belivuka u kojima se direktno spominju i optužuju Vučić i Vulin da su pomagali organizovanu kriminalnu grupu odnosno da su zahtevali različite usluge od njih.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/ JAROSLAV PAP

Nemoćan da se na drugi način odbrani od onoga u šta sumnja cela srpska javnost ne samo od 4. februara kada je Belivuk uhapšen, već i mnogo ranije, ponovo nudi mašinu u koju ni sud nema poverenja, verovatno kako bi se dodvorio građanima skromnijeg znanja o ovoj temi. Međutim, prema nezvaničnim informacijama do kojih smo stigli, iza njegovih predstava krije se još jedan podatak – da je glavni poligrafista u MUP, šef odseka za forenzičku psihologiju i poligrafska ispitivanja Dejan Kojić, brat šefa predsedničkog kabineta. Ivica Kojić, koji rukovodi Vučićevim kabinetom, obavljao je isti posao i za Mlađana Dinkića, u vreme kad je vodio Ministarstvo ekonomije.

Detektor laži koji zapravo detektuje reakcije tela, a ne neistine, predsednik je do sada spominjao više navrata u slučaju „Jovanjica“, kada je sa sobom hteo da povede i brata Andreja zbog navoda da su povezani sa Predragom Koluvijom ali do toga nikada nije došlo, kada su isplivali sumnjivi podaci u vezi smrti Vladimira Cvijana, što se takođe nije dogodilo, zatim povodom optužbi koje su o njemu iznesene u dnevnom listu „Kurir“…

Bonus video: Vučić o Belivuku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)