Dejan Anastasijević
Dejan Anastasijević Foto: N1

Na današnji dan navršava se tačno 14 godina od kada je pokušano ubistvo novinara Dejana Anastasijevića i njegove porodice. Napad na Anastasijevića, koji je u međuvremenu preminuo, dogodio se davne 2007. godine, a istraga u ovom slučaju, uprkos najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će otkriti naručioce ovog napada, do dan danas nije dala rezultate.

Dejan Anastasijević rođen je u Beogradu 1962. godine, a tokom dugogodišnje karijere radio je za nekoliko inostranih medijskih kuća, dok je na Radiju B92 uređivao kultnu emisiju „Oblačić u stripu“. Bio je dugogodišnji novinar beogradskog lista „Vreme“ i američkog magazina „TIME“ i dopisnik Tanjuga iz Brisela, a preminuo je 2019. godine nakon duge i teške bolesti.

Pročitajte još:

U aprilu 2007. Anastasijević je preživeo stravičan atentat, a u javnosti je bio poznat po tekstovima o bezbednosnim službama Srbije, kao i o člancima o ratnim zločinima, dok je tokom 2007. posebno, pisao o slučaju „Škorpiona“ i braće Bitići.

Do eksplozije bombe došlo je u 2.50 sati, na simsu prozora stana koji se nalazi u beogradskom naselju Vračar. Usled detonacije oštećen je prozor spavaće sobe, fasada oko prozora, kao i putnička vozila, koja su se nalazila na ulici ispred zgrade.

Ipak, istraga o tome ko stoji iza napada nije dala rezultate. Do danas nije poznato ko je te noći bacio bombu ispred kuće novinara, iako su pojedinici politički funcioneri tvrdili da je će po dolasku na vlast razrešiti ovaj slučaj.

Između ostalog, jedan od njih je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a na šta je, na godišnjicu napada, podsetila i isktaknuta novinarka Antonela Riha.

„Tadašnji ministar informisanja Kojadinović je savetovao novinarima da ne žive u prizemlju, a tadašnji opozicionar A. Vučić je rekao da će, kada dođe na vlast, otkriti počinioce i naručioce ovog napada. Na vlasti je već devet godina, na ovaj način ga podsećam na to obećanje“, napisala je Riha na svom nalogu na Tviteru.

Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Da su nadležne službe i tada traljavo radile svoj posao u slučaju napada na novinara, govori i činjenica da je on šest meseci nakon bacanja bombe sam sproveo istragu o eksploziji.

„U 02.50 na simsu prozora stana Anastasijevića eksplodirala je ručna bomba M52/75; druga bomba istog tipa, smeštena zajedno sa prvom, nije eksplodirala i nađena je kasnije u neposrednoj blizini lica mesta. Fragmenti bombe probili su duple prozore i metalne venecijanere i zabili se na nekoliko mesta u spavaćoj sobi; jedan se zabio u zid 20 cm iznad glava bračnog para Anastasijević. Ostali fragmenti oštetili su nekoliko automobila ispred zgrade, a neki su probili prozore na zgradama preko puta. Alarmi na automobilima proradili su i u okolnim ulicama“, deo je Anastasijevićevog teksta za list „Vreme“ iz 2007. godine.

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

U pomenutom tekstu on je ocenio da u poslednje vreme svojim izveštavanjima „nije direktno išao na neku ličnost“, već da je bio meta zbog svog celokupnog stava i rada.

„Ovo je napad na profesiju i sve ljude koji slično misle“, ocenio je Anastasijević ranije.

Ipak, ono što je izvesno jeste da je ovaj slučaj i dalje nerešen, odnosno napadači, ali ni nalogodavci, nisu poznati.

Podsetimo, iza Anastasijevića je ostala duga karijera, sa nizom istraživačkih tekstova. Izveštavao je sa ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i na Kosovu pa se samim tim „kvalifikovao“ da ga, tada ministar informisanja, Aleksandar Vučić u „vladi narodnog jedinstva“ prozove u Skupštini Srbije uz opasku da se „takvi neće tolerisati“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare