Aleksandar Vučić Ko to ugrožava život predsednika Srbije, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Aleksandar Vučić Foto: Nova S

Za razliku od svih građana Srbije, predsednik Aleksandar Vučić izuzet je iz davanja izjava pred sudom kada je reč o pretnjama koje dobija preko društvenih mreža. To je pokazalo istraživanje CINS-a, čiji su novinari pregledali 25 odluka Višeg suda u Beogradu, koje su se odnosile na pretnje, odnosno ugrožavanje sigurnosti predsedniku republike Aleksandru Vučiću. Za razliku od svih drugih slučajeva ugrožavanja sigurnosti, jedino su u ovim predmetima osuđujuće presude izricane bez saslušanja oštećenog, tj predsednika Vučića. To je neviđeno u sudskoj praksi jer je osnov dokazivanja krivice onih koji su počinili krivično delo, upravo osećaj ugroženosti oštećenog, što on sam mora da potvrdi pred sudijom.

U martu 2014. godine, organizacija SNP Naši na čijem čelu se nalazi Ivan Ivanović objavila je spisak 30 najvećih srbomrzaca i izdajnika među javnim ličnostima. Na spisku su se našla mnoga ugledna imena iz sveta glume, književnosti, novinarstva..

Među njima, na spisku su se našli, na primer, glavni i odgovorni urednik informativnog programa RTS Nenad Lj. Stefanović i reditelj Gorčin Stojanović koji su 2016. godine svedočili na suđenju povodom objavljivanja spiska „30 najvećih srbomrzaca“.

Stefanović i Stojanović ispitani su pred Višim sudom u svojstvu oštećenih, i nisu se pridružili krivičnom gonjenju. Pored njih, ispisani su i pisac Svetislav Basara, ali i novinar Petar Luković, a predsedavajući sudija Zoran Ganić na jednom od suđenja izjavio je da će nastaviti da poziva svedoke, odnosno lica koja su se našla na spisku, koji do tada nisu ispitani, ili se nisu pojavljivali na suđenjima.

Na kraju, Ivanović je oslobođen optužbi, a svaka, od 30 osoba, morala je na sudu da se izjasni o tome da li se oseća ugroženo.

„Kad se zoveš Aleksandar Vučić“

Novinari Cins-a objavili su istraživanje koje pokazuje da od 25 završenih postupaka za pretnje predsedniku Aleksandru Vučiću, u 16 su osumnjičeni priznali krivicu i potpisali sporazume o priznanju. U četiri slučaja je Viši sud doneo osuđujuće presude od kojih je većina kasnije „pala“ na Apelaciji. U dva slučaja doneta su rešenja o obaveznom psihijatrijskom lečenju, bez drugih sankcija, a u tri slučaja su donete oslobađajuće presude.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/Tv Happy

Za razliku od svih drugih slučajeva, kada je davanje izjave oštećenih obavezno, u slučaju Aleksandra Vučića, takva stvar ne važi. Pa tako, Aleksandar Vučić se ni na jednom ročištu se nije pojavio, a nije ispitan ni u jednom predistražnom postupku, što je, ako niste on, nemoguće.

Kako je objavio Cins, neke od sudija su u svojim obrazloženjima isticale da je ispitivanje Vučića – suvišno.

Marija Babić, pravnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) koje prati napade na novinare, rekla je za Cins da joj nije joj poznat slučaj da je presuda doneta, a da u nekoj fazi postupka nije uzet iskaz od oštećenog.

„Štaviše, bilo je slučajeva kada je dolazilo do odbačaja krivične prijave jer su pojedini novinari isticali da se ne osećaju ugroženo.“

„Tako je u jednom slučaju sudija odbila predlog da se on ispita s obrazloženjem da se radi o najvišem predstavniku države koji je pod obezbeđenjem Vojne policije. Tužilaštvo je umesto Vučićeve izjave upravo koristilo dopise bezbednosnih službi – Uprave vojne policije, Specijalne jedinice Kobri i Vojnobezbednosne agencije – o tome da mu je zbog upućenih pretnji podignut nivo zaštite. Sudeći po dokumentaciji, tužioci svesno izbegavaju Vučićevo izjašnjenje jer je u jednoj od žalbi na oslobađajuću presudu tužilac VTK-a naveo da se ne može očekivati da predsednik, premijer i sudija Ustavnog suda prilikom ispitivanja kažu da su zbog pretnje osetili strah ‘čime bi obezvredili kako sebe lično, tako i funkciju koju obavljaju, a i zemlju koju predstavljaju'“, naveo je Cins.

VTK: Postupamo jednako

Iz VTK kažu da su u svim predmetima, bilo da je u pitanju ugrožavanje sigurnosti poslanika, novinara ili predsednika pristupali jednako imajući u vidu „višedecenijsku praksu da se dokazi pribavljaju i od službi obezbeđenja štićenih ličnosti“.

BONUS VIDEO: Vukadinović: Pretnje smrću Sima Spasića su udruženi zločinački poduhvat

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare