Foto: Shutterstock

Poznati beogradski prevarant Veljko B, poznatiji pod nadimkom Velja Pečenjara, ponovo se vratio na srpske drumove, gde aktivno lovi lakoverne vozače tražeći im novac. Policija mu već godinama ne može ništa, uspešno izbegava i one koje je prevario, a svoje žrtve gotovo uvek vreba na benzinskim pumpama na gotovo identičan način.

Velja Pečenjara postao je jedan od onih prevaranata čija se pojava na srpskim putevima i benzinskim stanicama graniči sa urbanom legendom. Međutim, da nije reč o legendi, već o ružnoj stvarnosti, opominju nas priče onih koji su mu se našli na radaru i čiji je novčanik, zahvaljujući filmskim veštinama ovog prevaranta, ostao olakšan za prilično lepe svote novca.

Poslednji u nizu prevareni građanin javio se redakciji portala Nova.rs pre nekoliko dana, ispričavši da ga je Velja nasamario i uzeo mu skoro 11.000 dinara koje mu do objavljivanja ovog teksta nije vratio.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Išao sam da pokupim suprugu sa aerodroma i stali smo na pumpu da kupimo vodu. Na parkingu mi prilazi proćelav čovek sa malo sede kose i sedom bradicom. Bio je u plavom autu marke „BMW X5″. Govori mi da je zaboravio novčanik kod kuće i da ima hitan slučaj, pa mora da žuri, i ako mogu da mu natočim goriva“, kaže naš sagovornik. Pošto je delovao kao čovek u problemu, sagovornik našeg portala je iz najbolje namere odlučio da mu pomogne – natoči mu gorivo, kupi kafu, sok i cigarete, uz dogovor da će mu novac biti vraćen.

Novac naravno nikada nije vratio, a do sada, prema našim saznanjima, nije privođen uprkos brojnim prijavama i javnim apelima nasamarenih. Zbog toga nije zgoreg podsetiti se na koji način Velja vrbuje žrtve, prilazi im, uzima novac i nestaje.

Pumpe i odmorišta

Mesta na kojima Velja Pečenjara „operiše“ mahom se nalaze u Beogradu ili njegovoj bližoj okolini. Reč je benzinskim pumpama ili odmorištima kraj prometnih saobraćajnica. Nekoliko njegovih poslednjih žrtava prijavilo je da su ga sreli na pumpama u blizini aerodroma, najverovatnije zbog većeg protoka ljudi koji putuju i kod sebe imaju novac.

Foto: Shutterstock

Skupi automobili

Velja Pečenjara nije ništa nalik siromasima koji prose na semaforu ili peru automobilska stakla u zamenu za sitniš. Njegove žrtve ga opisuju kao doteranog gospodina, gotovo uvek je u košulji, uredno podšišan i obrijan, a poslednji u nizu prevarenih otkrio nam je da je pustio i prosedu bradu. Možda najuverljiviji detalj u njegovim prevarama jesu skupi, luksuzni automobili – BMW, „audi“, različiti džipovi, iz kojih prilazi i započinje svoju naizgled tužnu priču.

Pojedini građani ispričali su da Velja uopšte nije napustio svoje luksuzno vozilo dok im je pričao zapaljivu priču na koju su se upecali, već da su komunicirali kroz otvoreni prozor.

Tužna priča „uglednog biznismena“

Spisak „problema“, koji Velju Pečenjaru dovode u situaciju da mora da potraži pomoć je poduži. Do sada su žrtve čule kako su mu blokirane kartice, kako je zaboravio novčanik kod kuće, a nema vremena da se vrati po njega i slično. Jedan od detalja zajednički svim njegovim prevarnim akcijama jeste i da obavezno pogleda registarske tablice osobe od koje traži novac. Tako se jednoj ženi, videvši da je iz Valjeva, predstavio kao privrednik koji poznaje brojne uticajne ljude iz tog grada.

„Mi smo iz Valjeva, on je video tablice i počeo je da nabraja neke poznate preduzetnike odatle, pa je moja supruga pomislila da je stvarno u pitanju ugledan čovek i preduzetnik. Složio joj je neku priču i ona se sažalila, želela je da pomogne čoveku koji je ostao u nevolji“, rekao je sagovornik čija je supruga ranije prevarena.

Broj telefona kao garancija

Sve žrtve ovog prevaranta su nam ispričale da im je Velja, kao garanciju, dao svoj broj telefona uz objašnjenje da će se narednih dana čuti kako bi se dogovorili oko vraćanja novca. Taj broj telefona zaista pripada ovom prevarantu i gotovo uvek se na njega javlja, ali tada kreće nova epizoda prevara i lažnih obećanja. I novinari redakcije portala Nova.rs su ga pozvali i sa njim razgovarali. Obećao nam je da će vratiti novac i zamolio da tekst o njemu ne bude objavljen, a on će se potruditi da zauzvrat pošalje poklone.

Pored vraćanja novca, Velja u znak lažne zahvalnosti nudi razne stvari. Jedna od njih je pečenje, zbog čega je i dobio nadimak, dok drugima obećava vikend u njegovim apartmanima na raznim srpskim planinama. Prema nekim informacijama, porodica Velje Pečenjare je zaista nekada imala pečenjaru u Surčinu, premda ni ta informacija nije zvanično potvrđena.

Bonus video: Hapšenje pripadnika Organizovane krimnalne grupe u međunarodnoj akciji, koji su se bavili telefonskim prevarama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar