Foto:shutterstock

Leto je uveliko počelo i sezona odmora je u jeku, a mnogi građani odlučuju da na put krenu svojim automobilom. Pre polaska na put obavezno proverite svoje vozilo, kako ne biste na samom početku odmora doživeli neprijatnost. Na sajtu Auto-moto saveza Srbije (AMSS) nalazi se i nekoliko smernica, koje bi svaki vozač trebalo da zna.

Najpre treba naglasiti i da je za neke provere potrebno vreme, pa svoje automobil proverite bar dve nedelje pre putovanja.

Kako se navodi na sajtu AMSS, pred putovanje je važno proveriti ulje i filter motora, kočiona tečnost, tečnost za hladnjak (Antifriz), pneumatike (pritisak, rezervni točak), svetlosnu signalizaciju automobila, klima uređaj…

„Mnogi savetuju da se ulje menja na svakih 5.000 km kod starijih automobila, a kod na 10.000 – 12.000 km. Preporučuje se svakako menjati ulje na svakih godinu dana, bez obzira da li je auto u upotrebi ili ne. To se možee proveriti i u uputstvu proizvođača automobila“, navodi se na sajtu AMSS.

Tečnost za hladnjak (Antifriz)

Pročitajte još:

Napominju i da vozači obavezno provere nivo tečnosti u hladnjaku.

„Nikako ne proveravajte dok je vruć motor, sačekajte da se motor ohladi bar 15 – 20 minuta. Odvrnite poklopac, i proverite da li je hladnjak pun. Pogledajte dodatnu posudu i napunite je ako je nivo ispod predviđenog“, apeluju.

Ističu i da tečnost za hlađenje motora treba menjati na svake dve godine.

Tečnost za klimu

Klima u automobilu je ključna ukoliko po vrućinama idete na neki dalji put. Zbog toga je bitno da na vreme proveriti njeno stanju.

„Količina tečnosti za klima uređaj može napraviti veliku razliku u performansama samog uređaja“, navode iz Auto-moto saveza Srbije.

Nije jednostavno utvrditi potreban nivo tečnosti, ali dobar pokazatelj je rashladna moć klime. Ako dobro hladi, onda nije potrebno dodavati.

„Uvek pred putovanje proverite da li je ispravan klima uređaj, filter kabine. Pored toga što svim putnicima povećava komfor u toku vožnje, prijatna temperatura u kolima veoma utiče na koncentraciju i sposobnosti vozača“, navodi se na sajtu.

Provera svetlosne signalizacije na automobilu

Pre polaska na put obavezno proverite da li vam rade sva svetla na vozilu.

Foto: Shutterstock

„Za bezbednu vožnju neophodna je ispravnost svih svetala: dnevna svetla, duga svetla, pokazivače pravce (migavci), stop svetla, poziciona i svetla za maglu. Ukoliko je svetlosna signalizacija neispravna rizikujete svoju bezbednost ali i saobraćajac može i da vas kazni. Obavezno neka u rezervi u vozilu bude bar po jedna rezervna sijalica. Može da i se desi da u toku vožnje pregori sijalica, a da ni ne primetite. Proveravajte redovno“, navodi se na sajtu.

Pročitajte još:

Tako u Srbiji, u slučaju da vam ne radi jedan far rizikujete kaznu od 5.000 dinara (2.500 ako platite u roku od 8 dana).

Sem ovih, obavezno proverite i kočnice, akumulator pogotovo u slučaju da idete na duži put. Takođe, akumulator bi trebalo proveriti i zbog visokih temperatura.

Pauza na svaka dva sata

Tokom toplog vremena vozači bi trebalo da se pridržavaju još nekih saveta.

Trebalo bi da se izbegava vožnja u periodima najveće vrućine, pogotovo između 13 i 16 časova. Takođe, u slučaju dužeg puta, pravite česte pauze tokom vožnje.

Savet je na svaka dva sata pauza po 15 minuta.

VIDEO: Vozač GSP o autobusima i vozačima koji voze po ceo dan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare