Foto:Shutterstock

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prošlogodišnju prvostepenu presudu osječkog suda kojom je državljanin Srbije (28) osuđen na osam godina zatvora zbog krijumčarenja 255 kilograma marihuana, saopšteno je danas u Zagrebu.

U saopštenju Vrhovnog suda navodi se da se optuženi povezao u zajedničko delovanje s drugim osobama radi nabavke, prevoza i preprodaje veće količine marihuane iz Srbije na područje Evropske unije.

Drogu nabavljenu u Srbiji pokušao je krajem 2018. kao vozač hladnjače da prokrijumčari ranije utvrdjenom rutom preko Hrvatske u Nemačku.

Droga upakovana u 324 paketa bila je skrivena u prerađenom prostoru krovne konstrukcije.

Na graničnom prelazu pri ulasku u Republiku Hrvatsku carinskim pregledom je pronađena sva skrivena droga u priključnom vozilu.

Vrhovni sud u saopštenju navodi da je za te radnje optuženik dobio 2.890 evra koji su mu oduzeti.

U obrazloženju presude sud je naveo da kazna na koju je optuženik osuđen nije ni prestroga niti preblaga.

Kao olakšavajuća okolnost cenjena je dosadašnja neosuđivanost, a kao otežavajuža velika količina droge, odnosno 255,45 kilograma marihuana koja na crnom tržištu ima višemilionsku vrednost, navodi se u saopštenju.

Sud smatra da će kazna u dovoljnoj meri uticati na optuženika da više ne čini krivična dela i da će se time postići i svrha generalne prevencije.

U kaznu će mu biti uračunato vreme provedeno u pritvoru u kojem se nalazi od kraja 2018.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar