Dragana sa kolegama iz vranjskog Planinarskog kluba; Foto: PK Železničar/Facebook

Juče je u Vranju sahranjena dugogodišnja direktorka Muzičke škole i profesorka klavira Dragana Ristić Mladenović, koja je u subotu nastradala tokom planinarenja na ferati Gornjak na Južnim kučajskim planinama kod Petrovca na Mlavi. Ovog oktobra dvoje srpskih planinara je izgubilo život na feratama.

Veliki broj prijatelja i kolega okupio se u Draganinu čast na komemoraciji koja je održana u sali Muzičke škole, kojom je upravljala od 2010. do 2017. godine.

Bila je aktivna u lokalnom Planinarskom klubu „Železničar 2006“, koji se emotivnom objavom oprostio od nje:

„Muziku je spojila s planinarenjem, koje je bilo gotovo način njenog života. Kao iskusna planinarka za sobom je ostavila neke od najviših vrhova Balkana i Evrope. Rila, Olimp, Triglav, Gran Paradizo, Mon Blan, penjala krov Evrope Elbrus. Za više od 10 godina na planinarskim stazama i bogazama najveći izazovi su joj ipak bile stene. Tako je svoj poslednji poduhvat tragično završila na ferati Gornjak na Južnim kučajskim planinama kod Petrovca na Mlavi. Našu Gagu pamtićemo kao hrabru, neustrašivu, punu optimizma i poleta. Počivaj u miru Dragana i neka te anđeli vode nebeskim stazama“, stoji u objavi vranjskih planinara.

Dragana Ristić Mladenović; Foto: PK Železničar Vranje/Facebook/Privatna arhiva

Dragana Ristić Mladenović rođena je 1976. godine u Vranju, gde je uz redovno obrazovanje završila i osnovnu i srednju Muzičku školu „Stevan Mokranjac“. Diplomirala je na odseku na klavir na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini i ubrzo počela da radi kao profesorka klavira u vranjskoj muzičkoj školi.

Tokom dugogodišnjeg pedagoškog rada istakla se kao predana i posvećena, a sa svojim đacima je na republičkim i međunarodnim takmičenjima osvajala brojne nagrade. U vreme kada je upravljala Muzičkom školom, ustanovljen je i međunarodni festival Piano Summer u Vranju.

Zbog Draganine pogibije oglasio se i Planinarski savez Srbije, koji je, izrazivši saučešće porodici i prijateljima, istakao da je tokom oktobra dvoje srpskih planinara izgubilo život na feratama.

„Ti i slični tragični događaji su nam opomene, na žalost najokrutnije, da je planinarstvo lep, ali i opasan sport ukoliko se ne poštuju pravila i procedure. Ovom prilikom apelujemo na svest planinarskih društava i planinara o neophodnosti poštovanja planinarskih pravilnika, etičkih kodeksa i uputstava o korišćenju tehničke opreme“, naveli su u saopštenju.

Ujedno su skrenuli pažnju javnosti da sa promenom godišnjeg doba dolaze i znatnonepovoljniji vremenski uslovi koji zahtevaju povećanu koncentraciju, dobru fizičku spremu, adekvatnu obučenost i opremljenost kao i da bez svega navedenog boravak u planini predstavlja ozbiljnu opasnost.

Ukazali su početnicima, ali i iskusnijima, da se u planinarske aktivnosti ne kreće bez osnovne planinarske obuke, odgovarajuće specijalističke obuke i bez nadzora sportskih stručnjaka sa odgovarajućom dozvolom za rad.

„Nesreće su, na žalost, sastavni deo svakog sporta, upravo iz tog razloga Planinarski savez Srbije iz godine u godinu donosi sve strožije pravne akte sa ciljem podizanja bezbednosti učesnika planinarskih akcija, a sa željom da u budućnosti imamo što manje nesreća sa tragičnim ishodom“, piše u saopštenju Planinarskog saveza Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar