Milica Vojinović Foto:N1

Novinarka KRIK-a Milica Vojinović izjavila je da je Viši sud u Beogradu, koji je doneo presudu kojom su novinari redakcije KRIK osuđeni u postupku koji je protiv njih pokrenuo sadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, "strašan presedan" za sve novinare koji izveštavaju sa raznih događaja.

Ocenjuje da ovaj postupak dakazuje da „ukoliko ste dovoljno moćni – možete da izdejstvujete presudu koja je neverovatna“.

„Postupak je pokrenut po tužbi Gašić dok je bio direktor BIA, i ono što je nama važno je to da je to prva tužba koju smo dobili zbog vesti sa suđenja. To je bio jedan svakodnevni novinarski posao. Bila sam na suđenju kriminalnoj grupi, i na suđenju se čulo od jednog kriminalca da je ta grupa povezana sa Bratislavom Gašićem. Tu vest sam napisala i pokušali smo da stupimo u kontakt sa Gašićem. Čak smo odložili objavljivanje vesti, da bismo dobili njegov komentar“, objašnjava Vojinović.

Međutim, tadašnji direktor BIA nije hteo da da izjavu, i poručio je novinarima KRIK-a da ne želi da razgovara sa njima o toj temi.

„Umesto toga nas je tužio. Ovo je specifičan slučaj jer se tužba zasniva na tome da smo mi nešto pogrešno interpretirali. Ono što je važno je da smo mi praktično preneli reči nekog kriminalca koji je tamo govorio i dali kontekst. Nama je bilo neverovatno da je sud uopšte prihvatio takvu tužbu, a još neverovatnije da je sudija Nataša Petričević Milisavljević donela presuđujuću presudu“, rekla je Vojinović.

Prema njenim rečima, presuda još nije dostavljena, tako da se ne znaju njeni detalji.

„Detalje ćemo znati za koji dan, odnosno visinu novčane kazne“, kazala je ona.

Ona je najavila žalbu na donetu presudu.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Vučić je udario šamar pristojnoj Srbiji novom odlukom o Bratislavu Gašiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar