Turska
Turska; Foto: Muhammed Selim Korkutata / AFP / Profimedia

Vlada Srbije je večeras saopštila da je na današnjoj sednici, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, donela "Zaključak o saglasnosti" da se Turskoj i Siriji uputi humanitarna pomoć u medicinskoj opremi, lekovima, robi i novcu, i saglasnost za obrazovanje operativnog tima za koordinaciju te pomoći.

Taj operativni tim će pribavljati informacije o potrebama Turske i Sirije u robi, određivaće vrste, količine i prioritet njenog upućivanja, način transporta, a baviće se i koordinacijom slanja novčane pomoći fizičkih i pravnih lica, prikupljene putem posebnih brojeva telefona koji su otvoreni za tu namenu.

„Do danas, u lekovima i medicinskoj opremi za Siriju je izdvojeno 1.03 miliona evra, a za Tursku 1.01 milion evra“, navela je Vlada.

Uz to je u robi „za Tursku opredeljena donacija u vrednosti od 830.000 evra, dok je za Siriju namenjena roba vrednosti 878.000 evra“.

Prvi kontigenti medicinske opreme, lekova i robe već su upućeni u ugrožena područja, navodi se u saopštenju.

Pored pomoći u robi i lekovima i medicinskoj opremi, za te dve države, pogođene razornim zemljotresom 6. februara, izdvojeno je i po milion evra za saniranje humanitarnih posledica.

Vlada je danas usvojila i zaključak o olakšavanju tranzita kroz carinsko područje Srbije za dopremanje humanitarne pomoći Turskoj i Siriji da bi u najkraćem mogućem roku stigla do građana koji žive u područjima pogođenim zemljotresom.

Što se drugih oblastik delovanja Vlade tiče, na sednici je usvojen Zaključak o saglasnosti da Ministarstvo kulture, kao organ koji vrši nadzor nad zakonitošću rada Filmskog centra Srbije u obavljanju poverenih poslova, preuzme izvršenje poslova sprovođenja konkursa i donošenja odluke o izboru projekata, najduže 120 dana.

***

BONUS VIDEO: Žena i dvoje dece izvučeni iz ruševina u Hataju posle 228 sati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar