Viši sud u Novom Sadu Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Viši sud u Novom Sadu u Godišnjem izveštaju o radu koji je dostavljen medijima, pojasnio je svoje postupanje u tzv. bankarskim sporovima nakon dopune stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) 16. septembra 2021. godine u odnosu na stav iz 2018. godine, koji je izazvao negodovanje advokature.

U dopunjem stavu VKS pojašnjeno je da banke nisu dužne da dokazuju strukturu troškova obrade kredita, što kako navodi novosadski Viši sud, znači da banke nisu dužne da dokazuju svoje stvarne troškove vezane za obradu zahteva, u smislu materijalnih troškova koje je banka imala prilikom prikupljanja dokumentacije, kao što su troškovi papira, fotokopiranja, utrošenog vremena službenika prilikom obrade kreditnog zahteva i slično.

Ova dopuna stava Građanskog odeljenja VKS je uticala i na odluke drugostepenih veća Višeg suda u Novom Sadu, koje se sada više ne zasnivaju na stavu da su odredbe ugovora o naknadi na ime obrade zahteva ništave, ukoliko banke ne dokažu strukturu samog troška, naveo je sud.

Medutim, naglasio je da nema tipiziranih sporova i da se ne može reći da drugostepeni sudovi sada odlučuju na jedinstven način u svim ovim predmetima.

„Svaki predmet je specifičan i postoji zaista velika raznolikost u pogledu činjenicnih tvrdnji na kojima građani zasnivaju svoje zahteve i izvedenih i prihvaćenih dokaza, pa tako i odluke sudova zavise od stanja u spisma predmeta i utvrđenih činjenica“, naveo je sud u izveštaju.

Prema stavu VKS, kako navodi Viši sud u Novom Sadu, ništavost odredaba ugovora o troškovima obrade kreditnih zahteva postoji u svakom onom slučaju kada korisniku kredita u ugovornoj fazi nije dostavljena pisana ponuda sa označenom visinom troškova kredita, zatim kada mu je pisana ponuda dostavljena, ali tako da opredeljeni troškovi kredita nisu istovremeno prikazani i kroz efektivnu kamatnu stopu i kada se utvrdi da je plaćanjem ovog troška došlo do dvostruke naplate.

U svim ovim slučajevima sudovi i dalje nalaze da su osnovani tužbe i zahtevi građan za utvrđenje ništavosti odredaba ugovora o kreditu koje se odnose na naknade na ime troškova obrade kredita i donose presude kojima usvajaju takve zahteve.

Sa druge strane, u situaciji kada banke dokažu da su prilikom zaključenja ugovora ispunile sve navedene uslove, sud takve zahteve odbija, navodi se u izveštaju Višeg suda u Novom sadu.

Ovaj sud pojašnjava da u ovim predmetima postupa kao drugostepeni sud u postupcima po izjavljenim žalbama na presude osnovnih sudova sa teritorije njegove nadležnosti.

Najveći broj novih predmeta po žalbi koji su ostali nerešeni u toku 2021. godine pred Višim sudom u Novom Sadu odnosi se upravo na sporove građana protiv banaka, a reč je o 27.392 predmeta.

Obzirom da je reč o sporovima male vrednosti, odluke Višeg suda u Novom Sadu su konačne (pravosnažne), što, kako pojašnjava sud, znači da protiv ovih odluka više nije moguće pred sudovima više instance preispitivati zakonitost i pravilnost, osim u izuzetnim slučajevima kada Vrhovni kasacioni sud dozvoli izjavljivanje revizije zbog ujednačavanja pravne prakse.

Dopuna stava izazvala je negovodvanje advokature, a jedan deo advokata je zbog toga za potpunu obustavu rada dok se ne uredi jedinstveno postupanje sudova u bankarskim sporovima radi pravne sigurnosti.

BONUS VIDEO: Nemanja Injac o protestu advokata

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar