Više tužilaštvo naložilo policiji da ispita slučaj „Stražar“

Hronika 23. sep. 202116:10
Podeli:
Foto:Copyright Dorotheum; Goran Srdanov

Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da prikupi sva potrebna obaveštenja u vezi sa slučajem slike "Stražar" Paje Jovanovića, koja je pronađena u koferu sekretara za komunalno-stambene poslove Beograda Nikole Kovačevića na aerodromu Nikola Tela, po njegovom povratku iz Beča.

U Višem tužilaštvu preciziraju da su 17. septembra Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije tog tužilaštva dostavljeni spisi predmeta iz Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu koji se odnose na ovaj događaj u vezi.

„O svim radnjama koje u konkretnom slučaju budu preduzete od strane tužilaštva, javnost će biti blagovremeno obaveštena“, saopšteno je iz tužilaštva.

Međuitim, iako je slučaj slike „Stražar“ Paje Jovanovića, dospeo u Više javno tužilaštvo u Beogradu, u Prekršajnom sudu u Beogradu i dalje je u toku postupak protiv sekretara za komunalno-stambene poslove Beograda Nikole Kovačevića zbog carinskog prekršaja.

Sudija za prekršaje je zakazao ročište u ovom predmetu, precizirala je za Tanjug predsednica suda Olivera Ristanović.

Ona je ukazala da je protiv Kovačevića Uprava carina podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka koji je u toku.

Međutim, carina se takođe obratila i tužilaštvu, ali tužilaštvo još nije obavestilo Prekršajni sud da li ima mesta krivičnom gonjenju u ovom slučaju.

„Ukoliko tužilaštvo utvrdi da postoje elementi krivičnog dela, prekršajni sud će prekinuti svoje postupanje i uputiće spise predmeta tužilaštvu“, ukazala je Ristanović.

Gradski sekretar Nikola Kovačević kupio je ovu sliku u bečkom „Doroteumu“ za 135.000 evra, a slika mu je pronađena u koferu Kovačevića na aerodromu „Nikola Tesla“.

S obzirom da sliku nije prijavio za carinjenje, carinici su protiv njega podneli prijavu.

Za carinski prekršaj predviđena je novčana kazna u rasponu od vrednosti predmeta do četiri puta te vrednosti, a privremeno oduzeti predmet se vraća po okončanju postupka.

Krijumčarenje međutim, prema Krivičnom zakoniku, u zavisnosti od načina izvršenja krivičnog dela zaprećene su i zatvorske i novčane kazne uz trajno oduzimanje krimijumčarene robe.

BONUS VIDEO: Okršaj sa policijom u Bejrutu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar