Nenad Stefanović i Slobodan Milenković Foto:A.K./ATAImages/Goran Srdanov/E-Stock/Nenad Milošević

Više javno tužilaštvo u Beogradu, saopštenjem koje se odnosi na slučaj istrage protiv inspektora Sloboda Milenkovića, nastoji da vrši pritisak na nezavisne medije i objektivno izveštavanje, a u prvoj liniji na list "Nova".

Saopštenje tužilaštva prenosimo u celosti:

„Više javno tužilaštvo u Beogradu ponovo apeluje na Poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca (DVT) Milana Tkalca da bez odlaganja postupi po svim zahtevima za zaštitu od nedozvoljenog uticaja na tužioce koji se ogledaju u lažnom, netačnom i sramnom izveštavanju pojedinih medija ili da podnese ostavku na funkciju izbornog člana DVT.
Podsećamo da je DVT garant samostalnosti javnog tužilaštva i tužilaca, a da je Poverenik za samostalnost uveden kao realizacija mera iz Akcionog plana za Poglavlje 23, odnosno obaveza javnog reagovanja DVT na političke i druge nedozvoljene uticaje na tužioce.

Pročitajte još:

Imajući u vidu način na koji su u prethodnom periodu pojedini štamapani mediji i portali izveštavali o postupanju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kao i o integritetu, stručnosti i osposobljenosti nosilaca javnotužilačke funkcije u ovom tužilaštvu, Više javno tužilaštvo smatra da je više nego očigledno da se radi o nedozvoljenom uticaju i da su se stekli svi uslovi da Poverenik za samostalnost reaguje u skladu sa odredbama Poslovnika o radu Državnog veća tužilaca.

Posebno zabrinjava tekst objavljen u novinama „Nova“ pod naslovom „Viši tužilac objavio rat svim inspektorima 4. odeljenja zbog Milenkovića“, koji je pun neistinitih navoda i insinuacija, te predstavlja samo jedan u nizu napada na tužioce beogradskog Višeg javnog tužilaštva. Imajući u vidu ovaj i slične medisjke objave svako dalje odbijanje Poverenika za samostalnost da postupi u skladu sa svojim ovlašćenjima jača percepciju javnosti da su tužioci u potpunosti nezaštićeni od nedozvoljenih uticaja i degradira tužilačku samostalnost. Zbog toga ukoliko nije spreman da stane u zaštitu svojih kolega tužilaca koji su ga izabrali kao člana DVT , Više javno tužilaštvo u Beogradu smatra da bi ostavka Milana Tkalca bila moralni čin“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, naš list je u više navrata pisao o postupcima tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Nenada Stefanovića. Prema saznanjima do kojih smo ranije došli, Stefanović, koji je je pokrenuo predistražni postupak u slučaju inspektora Slobodana Milenkovića, koji je razotkrio „Jovanjicu“, naredio je svim svojim postupajućim zamenicima da od sada, za sve inspektore iz Četvrtog odeljenja beogradske policije, kojima je Milenković načelnik, važe nova pravila u zajedničkom postupanju.

Nenad Stefanović, viši javni tužilac

Naime, Stefanović je održao kolegijum u tužilaštvu pre nekoliko dana, na kom je izdao nova uputstva svim svojim zamenicima, a koja se tiču postupanja samo i isključivo sa policajcima iz odeljenja na čijem je čelu Milenković. S obzirom na to da je naredba izdata u vreme kada je počela hajka na inspektora Milenkovića, kog je bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović optužila da „radi drogu“, kao i da su njegove kolege javno iskazale solidarnost sa njim, sasvim je izvesno da je upravo sve to doprinelo da tužilac Stefanović promeni „raspoloženje“.

BONUS VIDEO: Požar na Vidikovcu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare