Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Više javno tužilaštvo u Beogradu oglasilo se večeras povodom intervjua tužiteljke Bojane Savović za KRIK, a u kojem je navela da je tužilac Nenad Stefanović tražio od nje da pre ulaska u sastanak u njegov kabinet tražio od nje da ostavi telefon ispred i tom prilikom je Više javno tužilaštvo navelo da su netačni njeni navodi da je Savović imala neprijatan razgovor u kabinetu sa Stefanovićem.

„Moramo da ukažemo da su netačni njeni navodi da je u petak 24. februara imala neprijatan razgovor u kabinetu sa višim javnim tužiocem u Beogradu Nenadom Stefanovićem, kome su prisustvovali i prvi zamenik za opšti kriminal i sekretar Višeg javnog tužilaštva u Beogradu“, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Tvde da je zamenica Savović u kabinet tužioca ušla sa mobilnim telefonom, kako bi snimala razgovor, a da je „nakon sedam minuta razgovora, samoinicijativno prekinula snimanje, smatrajući da ni na koji način nije ugrožena“.

„Tom prilikom postavljeno joj je pitanje da li je ikada iko vršio bilo kakav pritisak na nju u pogledu bilo kog predmeta u kome je postupala, uključujući i predmet EPS, na šta je odgovorila da nije. Viši javni tužilac Stefanović joj je postavio pitanje da li je ikada imala bilo kakav pritisak zbog njenih izjava u javnosti, kao saradnik CEPRIS-a, ili član Udruženja javnih tužilaca, odgovor je takođe bio negativan. Zamenica javnog tužioca upitana je i da li smatra da je rad u Odeljenju za opšti kriminal degradacija u njenoj karijeri, na šta je odgovorila da nije“, navelo je Više javno tužilaštvo i dodalo:

„Na pitanje da li joj je poznato da je neki zamenik javnog tužioca iz opšteg kriminala imao želju da pređe u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, rekla je da ne poznaje takvog tužioca. Potvrdila je i da joj je poznata činjenica da bi skoro svi zamenici javnog tužioca prešli iz Poosebnog odeljenja u Odeljenje za opšti kriminal. Zamenica javnog tužioca je takođe upitana zašto je utvrdila u svom nacrtu naredbe o sprovođenju istrage samo pribavljenu korist za osumnjičene u iznosu od oko 433.000 evra, a ne i da je pričinjena šteta od oko 7.500.000 miliona dolara JP EPS, kao što je to utvrđeno u donetoj naredbi o sprovođenju istrage koju je potpisao prvi zamenik za borbu protiv korpucije Brankica Marić. Savović je odgovorila da smatra da je to stvar tumačenja dokaza.“

Na istom sastanku je, kako tvrdi Više javno tužilaštvo, rekla da sa tužiocem Stefanovićem „nikada nije imala problem“.

„Da je, citiramo: ‘Nikada nije ni popreko pogledao’. Takođe je upozorena da nema saglasnost na objavljivanje snimnjenog razgovora, ali da tužilac nema ništa protiv toga da se razgovor snima“, navelo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Oni su ovom prilikom izrazili i „žaljenje što se u javnosti izmena godišnjeg rasporeda poslova sa ciljem unapređenja efikasnosti rada iskorišćava u političke svrhe i za lične interese“.

„Zbog toga je u drugom planu ostala uspešna realizacija velikog i važnog predmeta ‘EPS’, u kojem je uhapšeno šest osumnjičenih protiv kojih je pokrenuta istraga. Takođe je u javnosti namerno ili iz neznanja zaboravljena činjenica da u sistemu monokratskog uređenja javnog tužilaštva odluku o realizaciji, koja u većini slučajeva podrazumeva i hapšenje osumnjičenih, u svakom predmetu donosi javni tužilac, kao i u većini država EU i SAD“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Predmeti po kojima se postupa su predmeti javnog tužilaštva, a ne pojedinih zamenika, koji su samo ‘obrađivači predmeta’, te je nejasno zbog čega zamenik javnog tužioca Bojana Savović, kojoj su ove činjenice dobro poznate, uporno tvrdi da je to ‘njen predmet’, kojeg je čak želela da se oslobodi u martu prošle godine.“

Podsetimo, zamenica javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Bojana Savović izjavila je ranije danas u izjavi za KRIK da je dolaskom tužioca Nenada Stefanovića na čelo tog tužilaštva pojačana kontrola nad radom tužilaca i smanjena njihova samostalnost, kao i da je od početka godine u druga odeljenja izmestio sedam iskusnih tužilaca, uključujući i nju.

„U tom nekom maniru je bio poslat njihov nalog da nijedna konsultacija sa policijom, bilo usmeno bilo telefonom, oko nekog predmeta, ne sme da se desi ako se prethodno njima ne referiše i ne dobije neka vrsta saglasnosti, što smo mi u odeljenju doživeli kao našu degradaciju, kao da smo pripravnici“, kazala je ona.

„Nakon svih medijskih naslova, nakon saopštenja i demantija, mene je pozvao u svoj kabinet javni tužilac Nenad Stefanović. Insistirao je da ostavim svoj mobilni telefon ispred kancelarije kako slučajno ne bih snimala razgovor. U kancelariji su me sačekali njegov prvi zamenik za opšti kriminal Miodrag Marković i sekretar tužilaštva. Bila sam opet neprijatno iznenađena takvom vrstom razgovora, nisam videla koji je povod za taj razgovor. On me je pitao da li sam ja iznosila informacije o predmetu u medijima, bio je vrlo neprijatan prema meni, ja sam rekla da nisam iznosila, ali da sam morala da reagujem na neistinite navode, da je neistinito da sam tražila premeštaj i da sam odugovlačila u ovom predmetu i rekla sam mu da ću uvek reagovati kada bude na bilo koji način blatio moje ime i moj dosadašnji rad“, dodala je Savović u razgovoru za KRIK.

***

BONUS VIDEO – Ispred vlade protest podrške tužiteljkama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare