Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, MUP Srbije

Uprkos brutalnosti i okrutnosti koje su obeležile stravičan masakr u selima kod Mladenovca i Smedereva, kada je Uroš B. (21), kako se sumnja, hicima iz automatskog oružja ubio osam osoba, dok je njih 14 ranio, ovaj mladić ne može biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora, što je ujedno i najstroža kazna koju poznaju zakoni u Srbiji, jer nema navršenu 21 godinu.

Crni bilans stravičnog masakra koji se prošle nedelje dogodio u selima u okolini Mladenovca i Smedereva je osam ubijenih, a 14 ranjenih, mahom mladih ljudi. Vinovnik Uroš B. (21) uhapšen je nakon osam sati potrage u okolini Kragujevca i odmah mu je određen pritvor. Ovaj stravičan zločin dogodio se neposredno nakon masovne pucnjave u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u beogradskoj opštini Vračar, prilikom koje je učenik Kosta K, star nepunih 14 godina, ubio osam učenika i ranika obezbeđenja, dok je njih devetoro ranjeno.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Komentarišući masakr u Mladenovcu na konferenciji za štampu i sam predsednik Aleksandar Vučić rekao je kako zlikovci više neće videti svetlost dana.

„Noćašnji napad je bio teroristički, gde je SAJ imao zadatak da uhapsi ili neutrališu teroristu. Zlikovac je uhapšen i više svetlost belog dana videti neće. Iz zatvora izaći neće“, rekao je predsednik Vučić tada. Ipak, prema važećim zakonima u Srbiji, takav scenario teško da će biti moguć.

Naime, Krivični zakonik propisuje da se najstroža kazna – kazna doživotnog zatvora – ne može propisati učionicu koji nema navršenu 21 godinu starosti. Takav je slučaj Uroša B. koji 21 godinu tek treba da napuni.

Foto: MUP

Da Uroš B, ukoliko se utvrdi da je u trenutku izvršenja ovog stravičnog masakra bio svestan svojih postupaka i ako sud donese osuđujuću presudu, ne može doživotno biti u zatvoru, potvrdio je i advokat Viktor Gostiljac gostujući u emisiji Probudi se na TV Nova.

„Uopšte ne znam na šta je (predsednik) mislio, jer takvu mogućnost u zakonu ne pronalazim“, rekao je advokat Gostiljac i potvrdio da mlađi od 21 ne idu na doživotnu. Na pitanje šta u tom slučaju, Gostiljac je pojasnio kakve su solucije zakonodavca.

„Zakonodavac, ukoliko proceni, da na određene pojave treba ragovati na neki način, on će predložiti  neke izmene u tom smislu. Jedino što može ovde predložiti jeste da se i tu smanji granica sa 21 godine, na 18 godina“, kaže Gostiljac.

Smanjena granica za krivičnu odgovornost

Nešto slično dogodilo se u slučaju Koste K., dečaka koji još nije napunio 14 godina kada je prošle nedelje ušetao u OŠ „Vladislav Ribnikar“ koju je i sam pohađao i ubio osam učenika i radnika obezbeđenja, dok je više njih ranio. Imajući u vidu da Kosta ne podleže krivičnoj odgovornosti sa toliko godina, jedna od mera predloženih od strane Vučića, koje je Vlada Srbije usvojila, tiče se i obaranje granice starosti na 12 godina.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; Nemanja Jovanović/Nova.rs; oNet/Velimir Ilić, Privatna arhiva

Ipak, nije zgoreg pomenuti da Kosta ni sa takvim, novim zakonom, ne može biti odgovoran pred pravosuđem u Srbiji, jer će mu se suditi (ukoliko do suđenja dođe) po zakonu koji je važio u trenutku kada je učinio krivično delo za koje se tereti i po onom koji je za njega blaži.

Bonus video: Da li je rano za đake OŠ „Vladislav Ribnikar“ da se vrate u školu? – Mina Zirojević, Biljana Ćulafić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar