(VIDEO) Prokopali tunel na granici Srbije i Mađarske

Hronika 26. jun. 202021:47 > 22:02
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/ M1 - Híradó

Policija mađarske Županije Bač – Kiškun otkrila je podzemi tunel iskopan ispod granične ograde, između Srbije i Mađarske, u blizini mesta Kaćmar. Mađarska policija i mediji u toj zemlji su objavili da je novootkriveni tunel prečnika 50x80 centimetara, dug je kao i prethodni 24 metara i nalazi se na dubini od dva metra pod zemljom. Prolaz je otkriven prilikom redovne kontrole pograničnog pojasa u tom okrugu.

Prilikom redovne kontrole terena 24. juna oko podneva su pripadnici mađarskih pograničnih organa na periferiji Kaćmara naišli na otvor u zemlji. Prema proceni, u pravljenje ovog tunela uloženo je mnogo vremena i energije. Početak tajnog prolaza se nalazi na srpskoj strani, a završava se na mađarskoj, prenose mediji.

Šandor Torma, pukovnik, saopštio je, da je izlaz prolaza na mađarskoj teritoriji 80×50 centimetara, na dubini od oko dva metra. Mesto je bilo obezbeđeno sve dok tunel nije zakopan, piše Blic

Mediji u Mađarskoj podsećaju da je pogranična patrola i ranije duž granice nailazila na slične prolaze kroz koje migranti pokušavaju da pređu granicu. Prvi takav tunel pronađen je prošle jeseni na području Čikerije.

Foto: Printscreen/YouTube/ M1 – Híradó

U januaru je otkriven još jedan u blizini prethodnog, a nedavno, početkom ovog meseca tunel je otkriven u blizini mesta Morahalom. Za taj tunel, kod Morahaloma, se veruje da je otkriven pre nego što je korišćen. Policija navodi da su prethodna dva tunela bila dobro kamuflirana jer su migranti ulaz i izlaz otvora pokrili biljkama. Prema izveštajima mađarske policije, migranti svakodnevno pokušavaju da ilegalno pređu srpsko – mađarsku granicu koristeći se raznim metodama.

Ove sedmice uhapšen je muškarac koji je tvrdio je državljanin Palestine i koji je pokušao da uđe u Mađarsku tako što se popeo na kamion, dok je juče jedan Iračanin uhapšen u vozu između Budimpešte i mesta Šopron.

Migranti se povremeno služe i rekom Tisom i dvojica migranata koje su pre nekoliko meseci sreli novinari izjavili su da će pokušati da “uplivaju” u Mađarsku. Druga grupa je želela da pređe granicu gumenim čamcima.

Foto: Printscreen/YouTube/ M1 – Híradó

Đerđ Bakondi, savetnik za nacionalnu bezbednost mađarskog premijera, izjavio je da se povećao broj stranih državljana koji pokušavaju ilegalno da uđu u zemlju, dok istovremeno ljudi iz pograničnih mesta dele svoja iskustva na društvenim mrežama i navode da na ulicama i u prodavnicama stalno viđaju grupe od 5-10 migranata. Bakondi je izjavio da se situacija ne pogoršava samo u ovom delu zemlje, već da ne postoji granica na kojoj oni ne bi pokušali da urade isto.

(Izvor: Blic)

Komentari

Vaš komentar