Foto:Privatna arhiva

Stanovnici nekoliko zaseoka u blizni manastira Studenica provešće besanu noć u nadi da će vatrogasci uspeti da zaustave širenje velikog šumskog požara koji je planuo rano jutros, a onda zbog jakog vetra počeo da se munjevito širi zahvatajući veliku površinu pod borovima. Vatra je prema poslednjim informacijama stigla do zaseoka Dolac gde se vatra nalazi na samo dva kilometra od prvih kuća.

„Požar je izbio pre tri dana, kada je jedna komšinica krčila i palila neko suvo granje. Vatrogasci su dolazili i to je tad kao sanirano, međutim jutros kad su svi ustali videli su dim. Verovatno je to bio podzemni požar, koji se neočekivano brzo proširo, jer je počeo mnog jak vetar da duva.

Foto:Privatna arhiva

Koliko ja znam šest porodica je iseljeno i najugroženiji je zaseok Luka, a vatra se širi i ka centru Vranjeva. Kako su meni rekli noćas će biti kritično, jer vetar postaje sve jači i jači i često menja pravac duvanja. Jednoj komšinici je izgorela štala“, kaže  za Novu. rs Dijana, čiji baba i deda žive u epicentru vatrene stihije.

Ona dodaje i da su dobrovoljci koji su došli da pomognu meštanima i vatrogascima u gašenju požara, otišli da se odmore, a čim svane nastavljaju ponovo da pomažu.

Foto:Privatna arhiva

Dijanina majka Dušica u izjavi za Novu dodaje da su vatrogasci večeras u pripravnosti i da dežuraju u blizini kuća koje su od vatrene stihije udaljeni dva kilometra.

„Večeras su otišli da preseku požar na jednu stranu jer je stigao blizu kuća. Kuće koje se nalaze u blizini su u velikom riziku. Vetar se prvo malo stišao, a onda je ponovo počeo da duva.

Foto:Privatna arhiva

Plašimo se da ne prebaci na drugu stranu. Dole blizu manastira Studenica ljudi su sklonili stvari, porodice i decu“, kaže Dušica koja je stigla večeras u roditeljsku kuću iz Kraljeva kad je čula za požar. Ona je u izjavi za Nov.rs i dodala:

Foto:Privatna arhiva

„Pre tri dana izbio je požar, vatrogasci su bili, kao stišali ga, ali izgleda da je ostao neki žar. Kada je dunuo jak vetar rasplamsao je vatru koja je zahvatila borovu šumu. Nastala je bila panika, a onda su ponovo stigli vatrogaci, kaže ona i nastavlja:

Foto:Privatna arhiva

„U pripravnosti smo, čekamo šta će biti. Zaseok Dolac ima u gornjem delu četiri kuće, a dole gde su svi u pripravnosti blizu šume pet ili šest kuća. Za nas je ovo besana noć“, dodaje Dušica.

Foto:Privatna arhiva

 

Foto:Privatna arhiva
Foto:Privatna arhiva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare