VIDEO Englezi došli da snime azil za pse, završili u MUP

Hronika 16. jun. 202115:36 > 16:36
Podeli:
Foto: D. Jović

Dvojica Engleza, privedeni su danas u policijsku stanicu u Vrnjačkoj Banji, jer su ih iz azila za pse „Avenija MB“ u Novom Selu, prijavili da im prete, saznaje Nova.rs. Njih dvojica i još nekoliko predstavnika udruženja za zaštitu životinja, okupili su se ispred ovog azila, kako bi snimili deo dokumentarnog filma o napuštenim životinjama. Vlasnici su pozvali policiju i rekli da im državljani Engleske prete, nakon čega su oni privedeni.

Ime firme „Avenija MB“ ponovo je u središtu afere, i to drugi put za dva meseca. Podsetimo, aktivisti i ljubitelji životinja krajem aprila su se okupili ispred ovog prihvatilišta u Novom Selu kod Vrnjačke Banje, kako bi protestovali. Međutim, vrlo brzo je došlo do incidenta, pa i pokušaja fizičkog obračuna. Na kraju je morala i policija da interveniše.

Vlasnik Avenije i veterinar nisu dozvolili ulaz ni predsednicima udruženja, kao ni veterinarskoj inspektorki, a koju su bili dužni da puste. Tom prilikom, napadnuta je i jedna aktiviskinja koja je zadobila povrede obe šake.

Danas je ponovo intervenisala policija. Ovoga puta, aktivisti su se okupili, jer su njihove kolege iz Engleske, došli kako bi snimili ovaj azil, a u sklopu dokumentarnog filma o napuštenim životinjama na Balkanu.

„Krenuli su iz Bugarske, pa su preko Kruševca stigli i do Vrnjačke Banje. I onda nastavljaju duž cele Srbije. O „Aveniji“ znaju sve i hteli su da dobiju i njihovu izjavu. Ali, oni nisu želeli da pristanu na snimanje, i onda su ih prijavili da su ih njih dvojica zlostavljali, psovali i pretili. Policijski auto ih bukvalno pokupio, i odveo u stanicu. I mi smo svi otišli kako bi dali izjave u svojstvu svedoka. Ukoliko bude bilo potrebe, obavestićemo i britansku ambasadu“, kaže za Nova.rs aktivistkinja Lela Bucek.

Nenad Stefanović, vlasnik „Avenije MB“ rekao nam je u telefonskom razogovoru da je odbio da pusti dvojicu Engleza, jer mu se prethodno nisu najavili.

„Ne možemo da puštamo svakoga ko se pojavi na našim vratima. Rekli smo im neka se najave kada će doći, i mi ćemo ih pustiti. A onda su oni počeli da prete“, kaže Stefanović.

Foto: D. Jović

Na naše pitanje da nam kaže kakve je pretnje dobio, Stefanović je rekao da je na službenom putu i da ne može da nam to objasni, jer nije ni bio u tom trenutku u firmi.

„Moji radnici su pozvali policiju zbog uznemiravanja i pretnji, i tražili od njih da dođu i uklone te ljude sa našeg, privatnog poseda. Uplašili su se“, kazao je Stefanović.

Sukob sa udruženjima za zaštitu životinja traje praktično od trenutka kada je Avenija MB i počela da se bavi poslom hvatanja i zbrinjavanja pasa lutalica, a to je bilo 2015. godine. Deset udruženja za zaštitu životinja podnelo je krivičnu prijavu protiv njih, jer su kako su tada naveli svakog meseca izbacivali pse, koji su bili u lošem stanju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar