Foto: Dragan Mujan/Nova.rs; TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Policajac Milan Isakov, pripadnik Četvrtog odeljenja Uprave kriminalističke policije, koji je učestvovao u otkrivanju "Jovanjice" i hapšenju njenog vlasnika Predraga Koluvije, svedočio je u ovom postupku pred Specijalnim sudom rekavši da su zbog raskrikavanja jedne od najvećih plantaža marihuane u Evropi, koju je još nazvao i fabrikom droge, duže vreme trpi pritiske kao i njegove kolege, te da je zbog toga i uhapšen pre skoro godinu dana. Optužnica protiv Isakova i njegovog kolege Miloša Kneževića koji je takođe priveden, podignuta je tačno u danu kada je Isakov svedočio o "Jovanjici", zbog čega se otvara pitanje da li se ovakav postupak može tumačiti kao pritisak.

U svom svedočenju pred Specijalnim sudom u Beogradu, gde se sudi Predragu Koluviji i drugim okrivljenima u postupku „Jovanjica“, Isakov je ispričao šta se dešavalo tog 13. novembra 2019. godine, kada je priveden Koluvija, a policija je upala na njegovo imanje. Isakov je kazao da je odranije imao saznanja o Predragu Koluviji kao narko-dileru, te da je te informacije dobio od svojih starešina Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, koji su u međuvremenu smenjeni sa pozicije šefa odeljenja i šefa operative.

Predrag Kuluvija Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pored ostalog, Isakov se dotakao i svog hapšenja iz 2022. godine, kada je zajedno sa kolegom Milošem Kneževićem priveden zbog sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba službenog položaja, zlostavljanje i mučenje i nanošenje teške telesne povrede.

Kako je tada saopštio MUP, pripadnici Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su policijske službenike Odeljenja za borbu protiv droga u Beogradu, M. I. (33) i M. К. (35), zbog sumnje da su u saizvršilaštvu zloupotrebili službeni položaj i maltretirali dva muškarca koji su od njih iznajmljivali nargile. Reč je o Milanu Isakovu i Milošu Kneževiću.

Milan Isakov Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Sumnja se, kako se navodi, da su oni zajedno sa još jednom osobom za kojom se intenzivno traga, od dvojice oštećenih zahtevali da osumnjičenom M. I. na ime duga isplate 13.000 dinara, kao naknadu za nargile koje su iznajmljivali od njega. Кako bi naplatili dug, osumnjičeni su se nakon verbalne rasprave sa oštećenima legitimisali i naredili im da se ne pomeraju s lica mesta, a potom su ih, kako se sumnja, oborili na zemlju, vezali im ruke iza leđa i udarali ih po glavi i telu, nanevši im teške telesne povrede“, naveli su tada u saopštenju.

Sumnjalo se da su policijski službenici zatim iz novčanika dvojice oštećenih muškaraca uzeli oko 19.000 dinara, a kako smo ranije pisali, njihovo saslušanje nadgledao je lično šef Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović. Paralelno sa informacijom o hapšenju, pojedini mediji krenuli su sa hajkom na dvojicu policajaca, prilikom čega su u negativnom kontekstu objavljivane njihove privatne fotografije i detalje iz njihovih života, sve vreme zdušno podržavajući prvooptuženog Predraga Koluviju.

„Stefanović nas je uhapsio i stavio sa onima koje smo mi uhapsili“

Tokom svog sadašnjeg svedočenja u Specijalnom sudu, Isakov se osvrnuo i na pomenuto hapšenje, rekavši da je iza rešetaka završio zbog toga što je radio svoj posao i zato što je uhapsio Koluviju.

„Samo zato što sam uhapsio sa (Slobodanom) Milenkovićem Koluviju, mene su uhapsili. Zato što smo otkrili „Jovanjicu“ mene je tužilac Nenad Stefanović uhapsio i pritvorio u Centralni zatvor gde se nalaze ljudi koje smo mi hapsili“, rekao je Isakov na samom početku dodajući da je trpeo razne uvrede i pretnje.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Tamo sam trpeo razne uvrede, da će me ubiti, ali sam ostao dosledan. Nisu me uplašili. Ako im je cilj bio da me uplaše, da lažno svedočim, nisu uspeli. Čudno je bilo to što su me u tužilaštvu ispitivali kao da sam došao da govorim o saobraćajnom nedelu, a ne o hapšenju. Pitali su me o kojoj brzini smo se kretali, kojom trakom. Mi smo otkrili fabriku droge, nismo namestili Jovanjicu, kako govore. Da, mi jesmo zaustavili Koluviju, ja jesam učestvovao u operativnom radu, ali zbog tih saznanja mi imamo probleme“, kazao je Isakov.

Pojasnio je da je tužilaštvo iz Savske ulice više puta pokušavalo da sazna ko su njihovi izvori.

„Prilikom zaustavljanja Koluvije on se predstavio kao kolega, rekao da radi u kabinetu ministra, a onda je počeo da se poziva na neke važne ljude. Mi nismo znali koliko su državni službenici i političari uključeni u sve, iako smo mislili da su na našoj stani, oni su na strani kriminala“, kazao je.

Gotovo godinu dana nakon što je Isakov zajedno sa Kneževićem pompenzno priveden, Više javno tužilaštvo podiže optužnicu protiv policajaca. Simptomatično bi moglo biti i to što ova optužnica stiže tačno u danu kada je Isakov govorio pred Specijalnim sudom o „Jovanjici“.

Tepić: Isakov uhapšen tačno kada je Gašić izabran za ministra

Na to kako godinu dana nema optužnice osvrnula se danas pred sudom i šefica poslaničke grupe „Pravac Evropa“ i potpredsednica SSP, Marinika Tepić koja je kazala da je do hapšenja došlo onog trenutka kada je na ministarsko mesto u policiji došao Bratislav Gašić.

Marinika Tepić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Pre godinu dana je mladi policajac Isakov bio uhapšen tačno onda kada je Bratislav Gašić izabran za ministra policije. Ono što je najinteresantnije u ovome je što ni posle godinu dana ne postoji optužnica protiv Isakova, što jasno ukazuje na to da je to hapšenje bio vid pritiska da se policajci slome. Danas Milan Isakov rizikuje svoju karijeru, svoju slobodu, svoj život, ulazeći na ova vrata. Koliko ih je takvih danas u Srbiji?“, kazala je Tepićeva ispred zgrade Specijalnog suda.

Inspektor Mitić: Naša intenticija je bila hapšenje Gašića

Bratislav Gašić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pre Isakova, pred Specijalnim sudom je svedočio šef operative Četvrtog odeljenja MUP Dušan Mitić, rekavši po prvi put javno da je njihova namera tada bila hapšenje tadašnjeg šefa Bezbednosno informativne agencije Bratislava Gašića i rukovodioca u BIA Mirka Škera. Inače, ime Mirka Škera u više navrata se nalazilo u žiži javnosti zbog povezanosti s plantažom marihuane. Reč je o nekadašnjem šefu beogradskog centra BIA, koji se i dalje nalazi u pomenutoj insituciji, ali je zasad neizvesno na kom mestu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar