Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nastavljena su hapšenja osumnjičenih da su pripadnici organizovane kriminalne grupe predvođene Veljkom Belivukom. Hapse ih i van Beograda, a u Pančevu je jedan od pripadnika huliganske grupe "Principi" uhapšen dok je bio u društvu dva državna tužioca. Veljko Belivuk i pripadnici njegove grupe privedeni su pod jakim merama obezbeđenja u zgradu Specijalnog suda, gde će biti saslušani pred tužiocem za organizovani kriminal povodom niza teških krivičnih dela za koja se terete.

Godinama se ime Veljka Belivuka spominjalo šapatom, a o sumnjama koja je zlodela počinio pisala je nekolicina istraživačkih novinara. Sada, kada su Velja Nevolja, njegova desna ruka Marko Miljković i dvadesetak članova organizovane kriminalne grupe koju su predvodili, iza rešetaka, informacije o njima se roje, piše N1.

Ovo su neke od poslednjih: pretresajući Veljka Belivuka policija je kod njega pronašla ljudsku kost.

Forenzičari će pokušati da otkriju kome je ta kost pripadala. Policija sumnja da su neke od žrtava zakopane na njivama u blizini Ibarske magistrale.

Prema medijskim navodima, Belivukova grupa odgovorna je za nestanak i verovatno ubistvo čak osam osoba. U prostorijama ispod Južne tribine Partizanovog stadiona pronađen je snajper sa 30 metaka, pištolj, droga. I dalje se pregledaju otvori i u plafonima i u podovima, sumnja se da ima još skrovišta grupe „Principi“.

Pretresom stadiona Crvene zvezde, takođe je pronađena droga, navode u policiji, ali ne kažu kome je ona pripadala. Istražuje se i fudbalski klub „Dinamo“ u Pančevu, a prema pisanju medija Velja Nevolja je bio vlasnik tog kluba. Stotine policajaca i agenata BIA uključeno je u istragu, koju predvodi desetine tužilaca.

„Svi naši kapaciteti, i ljudski i materijalni, su usmereni samo u jednom pravcu: krivičnom gonjenju kriminalaca i njihovih grupa i staranju da budu osuđeni po zakonu. Naša odlučnost je neumoljiva i jasna“, navodi republička tužiteljka Zagorka Dolovac.

Međutim, tužiteljka Dolovac bi trebalo da objasni i kako se dogodilo da je jedan od pripadnika Belivukove grupe Miloš Đukanović u trenutku hapšenja, u Pančevu, zatečen u društvu sa dva državna tužioca. Naime, jedan od tužilaca iz tog društva Tomo Zorić, izjavio je za medije da Đukanoviću izdaje stan, pa je sa koleginicom otišao po kiriju.

Niko nije jači od države, poručuju kriminalcima iz policije. Međutim, kako se dogodilo da kriminalci uopšte pomisle da mogu biti jači od države? Ko im je iz državnih struktura bio podrška?

„Očigledno su mislili da su zaštićeni, da imaju podršku određenih struktura, a mi im ovim pokazujemo da nemaju nikakvu podršku, da li su imali ili nisu, ne ulazim u to“, navodi vršilac dužnosti načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ninoslav Cmolić.

Upravo „da uđe u to“, odnosno da otkrije „da li su uhapšeni kriminalci imali podršku državnih struktura“ javnost zahteva od načelnika SBPOK-a. Tek kada se to dogodi, kako kažu sagovornici N1, znaće da li je ovo prelomni momenat za obračun sa kriminalom, a ne samo sa jednom kriminalnom grupom.

„Vlast će ovo moći da izgura do kraja samo ako je očistila svoje redove i ako krene u obračun sa drugim kriminalnim grupama. Sada izgleda da je prestrojavanje u redovima SNS, i vlasti generalno, i treba sačekati da vidimo kakav će biti krajnji rezultat tog prestrojavanja“, navodi novinarka Jelena Veljković.

„Ako su sada rešili da se time pozabave, mi svi treba da ohrabrimo policiju i tužilaštvo da duboko zagrebu i da rade svoj posao i naravno da ako je to organizovani kriminal da pred sud izvedu ljude iz sistema, policije, BIA, vlade… koji su ih branili“, ističe Slobodan Georgiev.

Od policije to zahteva i predsednik Srbije Aleksandar Vučić – ko je pomogao kriminalcima da uništavaju dokaze, te da godinama, o zlodelima, svi sve znaju, ali da osnov za hapšenje izmiče.

„Pitanje uvezanosti sa državnim strukturama je najvažnije, to nije pitanje da li se neko sreo sa nekim pa „give me five“ – to je bezbeze, već da li ste učestvovali u izvršenju krivičnog dela, to je on što nadležni u ovom trenutku traže“, rekao je Vučić.

A prema pisanju Večernjih novosti, policija istražuje kontakte Belivuka i Miljkovića sa državnim strukturama, pre svega sa rukovodiocima Ministarstva unutrašnjih poslova. Sumnja se da su bili na vezi sa bivšom državnom sekretarkom Dijanom Hrkalović, ali i nekadašnjim načelnikom SBPOK Goranom Papićem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar