Foto:StarSport; MUP Srbije

Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas se nastavlja suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi koju su predvodili Veljko Belivuk i Marko Miljković. U sudnici bi danas trebalo da se pojave porodice žrtava, ali i I. S. mladić kog su, kako je navedeno u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, pojedini pripadnici ove grupe silovali. To se dogodilo u avgustu 2020. godine, na stadionu Partizana u Beogradu.

Suđenje kriminalnoj grupi optuženoj za sedam ubistava, otmice, držanje i trgovinu oružjem i drogom, ali i za silovanje I. S, nastavlja se pred Specijalnim sudom nakon što su svoje kazivanje završili okrivljeni saradnici, dojučerašnji članovi ove grupe, koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom i odaju njene tajne u zamenu za blaže zatvorske kazne. Na prethodnim ročištima govorili su Veljko Belivuk i Marko Miljković, želeći da sudu ukažu na, kako smatraju, kontradiktornosti u izlaganju okrivljenih saradnika Bojana Hrvatina, Srđana Lalića i Nikole Spasojevića, a očekuje se da će danas reč biti data porodicama žrtava i mladiću I. S. kog su, kako se navodi u optužnici, silovali.

„Požarevac, šta radiš tu?“

Silovanje se, prema navodima tužilaštva, dogodilo avgusta 2020. godine, a žrtvu su u prostorijama stadiona držali čak tri dana! Sve je počelo 8. avgusta kada su okrivljeni Aleksa Šejić, Mijat Simeunović i Miloš Lukić Selak i izašli ispred prostorija restorana na Partizanovom stadionu, koji su u međusobnoj komunikaciji nazivali „bunker“, gde su videli oštećenog I. S. ispred prostorija stadiona kako stoji sa telefonom u rukama.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Obratili su mu se rečima: „Požarevac, šta radiš tu?“

Zgrabili su ga i upotrebom fizičke snage silom uvukli u prostorije koje koristi organizovana kriminalna grupa na stadionu. Pomenuti pripadnici grupe su posumnjali da je telefonom snimao prostorije restorana, želeći da „namesti“ vođe grupe, pa su tako zahtevali da im kaže ko ga je poslao da snimi i za čiji račun prati pripadnike grupe. I. S. im je pod prisilom predao svoj mobilni telefon, a oni su izvršili pregled želeći da saznaju sa kim je bio na vezi. O svemu su odmah obavestili svoje šefove, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Oštećeni je ispričao i da su mu pripadnici organizovane kriminalne grupe u telefonu našli broj ubijenog vođe navijača Ljubomira Markovića Kića i Pere „Alkatraza“. Istakao je da su ga navijači znali jer je od 2017. godine išao na utakmice Partizana. Veče pre kobnog događaja s Perom „Alkatrazom“ je razmenio poruke, jer je on trebalo da mu nađe posao u fabrici za delove. Istakao je da u Beograd došao turistički. Najpre je bio na Kalemegdanu, odakle se uputio na stadion JNA, gde su ga „savatali pripadnici južne tribine“.

Ljubomir Marković Kića Foto: Privatna arhiva

Ruke i noge su mu vezali izolir trakama i lisicama, preteći mu nožem da će ga ubiti. Prisilili su ga da skinu odeću, tukli su ga rukama, nogama, velikim i malim drvenim drškama od sekira i drvenim bilijar štapovima kojim su ga, na kraju i silovali. Mladić je trpeo jake bolove i zadobio je povrede intimnih delova tela. Redakcija portala Nova.rs, iako je imala uvid u optužnicu, neće objaviti detalje samog događaja.

Druge večeri, kako se navodi u optužnici, Aleksa Šejić koji je inače u restoranu na stadionu radio kao konobar, ali je za račun ove grupe rasturao i drogu, silovao je ovog mladića koristeći to što I. S. nije u mogućnosti da se brani pošto su mu i ruke i noge vezane.

Trećeg dana je mladić pušten, a Belivuk i Miljković su mu poručili da se više ne pojavljuje u Beogradu, jer će ga u protivnom ubiti.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Da su učestvovali u ovom događaju, svesni svojih postupaka i posledica, označeni su Belivuk, Miljković, Aleksandar Vučeljić, Milovan Tadić, Filip Ivanovski, Srđan Lalić, Vladimir Grek, Aleksa Šejić, Mijat Simeunović, Miloš Lukić Selak, Aleksa Dunjić, Vojislav Đorđević i Aleksa Stošić, zajedno sa maloletnim I. I.

„Govorili su da će ga naterati na prostituciju“

Tokom postupka je o ovome govorio i Srđan Lalić, okrivljeni saradnik kriminalne grupe na jednom od ročišta, prepričavajući šta se tih dana događalo iza zatvorenih vrata bunkera. Naveo je imena ljudi koji su kobnog dana bili na tom mestu i učestvovali u tom događaju, govoreći o tome kako su mu pripadnici kriminalne grupe rekli da će „seksualno opštiti sa njim“ i da će ga naterati na prostituciju.

Srđan Lalić Foto: Shutterstock

Ogradio se rekavši da ne zna šta je rečeno u kontekstu šale, a šta je stvarno učinjeno, ali je prepričao kako mladić nije bio vezan kada ga je video, da je sedeo u separeu u tom bunkeru i da je pored njega bila čaša koja je bila skoro prazna i da je u njoj bila nekakva tečnost.

„Rekli su da su stavili trećinu grama kokaina, to je meni i Milošu Budimiru bilo nejasno. Rekli su da je I. S. bio tu tri dana i da ga Šejić čuva“, dodao je Lalić.

Bonus video: Dovođenje Veljka Belivuka na stadion