Jovica Stanisic
Jovica Stanišić Foto:Piroschka van de Wouw/Pool via AP

Bivšim šefovima Službe državne bezbednosti Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kojima se u Hagu po drugi put sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, upravo je u toku izricanje presude. Kako je saopšteno, osuđeni su na po 12 godina zatvora.

Oni se terete za udruženi zločinački poduhvat na čelu sa Slobodanom Miloševićem, kroz osnivanje i podršku „Crvenim beretkama“, „Škorpionima“ i Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, jedinicama koje su delovale na području Hrvatske i BiH.

Presudom Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću stavlja se tačka na velike slučajeve pred sudovima u Hagu.

Tužilaštvo je tvrdilo da je uspelo da dokaže njihovu krivicu, dok je odbrana tražila ponovnu oslobađajuću presudu, piše N1.

Franko
Franko „Frenki“ Simatović Foto:Piroschka van de Wouw/Pool via AP

Podsećanja radi, dvojica bivših čelnika DB-a su u Haškom tribunalu na prvostepenom suđenju, završenom 2013, oslobođeni krivice, a žalbeno veće je 2015. naložilo ponovno suđenje, koje je počelo tačno pre dve godine pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, naslednikom Haškog tribunala.

Izricanje presude možete uživo pratiti putem kanala Al Jazeera Balkans.

Stanišić i Simatović su uhapšeni 2003. po optužnici Haškog tribunala koja ih je teretila za ubistva, zlostavljanja, progone i druge zločine, počinjene u Bosni, Slavoniji i Kninskoj krajini od 1991. do 1995. godine.

Novo suđenje pod istom optužnicom, po kojoj se dvojica čelnika SDB u pet tačaka terete da su učestvovali u „udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem nasilnog i trajnog proterivanja Hrvata i Bošnjaka činjenjem ubistava i zločina“ počelo je 13. juna 2017.

Jovica Stanisic i Franko
Jovica Stanišić i Franko „Frenki“ Simatović Foto:Piroschka van de Wouw/Pool via AP

Tužioci su u svom postupku iznosili ponovo dokaze da je u svemu što su dvojica optuženih činili na područjima Hrvatske i BiH postojala namera da se ostvari „zajednički zločinački poduhvat“, to jest izvrši etničko čišćenje nesrpskog stanovništva.

Franko
Franko „Frenki“ Simatović Foto:Piroschka van de Wouw/Pool via AP

Po njihovoj tvrdnji, Stanišić i Simatović su u tome imali presudnu ulogu upravo zato što su osnivali i naoružavali paravojne „specijalne“ jedinice koje će te ciljeve sprovesti, nasilno i zločinački.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare