DJB, protest, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/Ilustracija

P. G. (35) iz Užica uhapšen je u četvrtak uveče, nakon dvadeset i više dana od spontanih protesta u Užicu, kojima su se građani usprotivili režimu Aleksandra Vučića. On je peta osoba koja je privedena nakon protesta održanih početkom jula, kada su demonstranti jajima, paradajzom i farbom, gađali ogromni baner sa likom Aleksandra Vučića i natpisom Srpska napredna stranka – Gradski odbor Užice, koji se nalazi na fasadi hotela Zlatibor u centru grada, u kome je sedište lokalnih naprednjaka.

Kako prenosi Danas, pre P. G. privedena su još trojica mladića, koja su priznala krivicu, a Osnovni sud u Užicu demantovao je za Danas da su osumnjičeni to učinili pod pritiskom. Osumnjičeni su osuđeni na po četiri meseca zatvora, uslovno na godinu dana, za krivično delo nasilničkog ponašanja.

Takođe, privedene je i maloletnica (15) i protiv nje će se vodili redovni sudski postupak.

Advokat Mirko Filipović, koji zastupa uhapšenog P.G., rekao je za Danas da je njegov branjenik priveden u četvrtak uveče oko 22 časa, zbog sumnje da je gađao jajima baner sa likom Aleksandra Vučića, odnosno da je počinio krivično delo nasilničko ponašanje. Njegovom branjeniku je potom određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i dodao da će sud odlučiti o tome da li će mu biti produžen pritvor do 30 dana, kao u slučaju trojice mladića koji su ranije uhapšeni i osuđeni za isto krivično delo.

„Hapsi se i pritvara osoba koja je osumnjičena da je uradila nešto pre dvadeset i više dana, a što ne predstavlja krivično delo. To je represija i iživljavanje sistema nad građanima“, rekao je Filipović za taj list.

Ovo hapšenje osudio je i mr Dragan Krsmanović, pukovnik avijacije u penziji i ratni komandant užičkog aerodmoma Ponikve 1999. godine, rekavši da „režim Aleksandra Vučića drži celu Srbiju na uslovnoj kazni“. Podsetimo, Krsmanović je ranije, u otvorenom pismu Vučiću, poručio da uhapsi njega, jer je on inicijator tog događaja.

„Ne ne iživljavaj se nad nemoćnima, već uhapsi mene jer sam ja inspirator, organizator i izvršilac tog čina kojim sam ti simbolično pljunuo u lice, ali ni blizu onako kako si ti pljunuo na ustav, zakone i običaje ove zemlje čiji si, nažalost, predsednik“, rekao je Krsmanovič u pismu.

On je dodao i da ne veruje da je njegovo hapšenje izostalo zbog toga što je bio ratni komandant aerodroma Ponikve, već da režim pokušava da proda priču o nepristrasnosti i da bi bilo glupo od njegovih predstavnika da kažu da neke hapse, a da su drugi pošteđeni hapšenja“.

„Ne verujem da oni prema meni gaje nekakvo duboko poštovanje, pa me zbog toga ne hapse. Oni traže „mekane“ žrtve, a neće da se uhvate u koštac sa nekim ko će se braniti, izneti arguzmente, koji je spreman da podnese žrtvu pa i da ode u zatvor. Na bih prihvatio da budem njihova žrtva koja će ćutati, već bih pokušao da ih razobličim i ne bih pristao da potpisujem bilo šta kako bi me pustili sa uslovnom zatvorskm kaznom“, rekao je on za Danas i dodao:

„Režim Alekandra Vučića pravi pokaznu vežbu i celu Srbiju drži na uslovnoj kazni i poručuje da je svaki njen građanin na uslovnoj slobodi i da nam se sloboda može oduzeti u svakom trenutku“, istakao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare