Uskoro epilog afere „Agrobanka“: Presuda krajem decembra

Hronika 07. dec. 202015:32
Podeli:
Foto: EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

Presuda za 10 optuženih u aferi "Agrobanka" treba da bude izrečena 28. decembra u Specijalnom sudu u Beogradu, više od osam godina nakon započinjanja istrage kada je u avgustu 2012. godine uhapšen nekadašnji predsednik Izvršnog odbora te banke Dušan Antonić i još nekoliko njegovih saradnika.

Presuda međutim neće biti izrečena Antoniću jer je prema njemu pre tri godine razdvojen postupak zbog procesne nesposobnosti za suđenje.

On je negirao sve optužbe na početku suđenja, a u pritvoru je bio godinu dana.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj reči u avgustu zatražilo osuđujuću presudu i zatvorske kazne za optužene jer su, kako smatra, zloupotrebili položaj u vezi sa dodelom kredita te banke.

Odbrana je tražila od suda oslobađajuće presude, negirajući optužbe.

Optužnica je podignuta u februaru 2013. godine, a suđenje je započelo pet meseci kasnije.

Tužilaštvo smatra da postoji opravdana sumnja da su optuženi od početka 2006. pa do kraja 2011. protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, davali menice i otpisivali dospele obaveze preduzeća, klijenata banke.

Odobreni krediti, navodno nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke.

Na taj način banka je oštećena za više desetina miliona evra.

U završnoj reči tužilaštvo je predložio sudu da nekadašnje članove Izvršnog odbora banke Slavoljuba Korićanca i Bojana Zarića osudi na po šest godina zatvora.

Za Dragomira Jovanovića i Duška Sekulića zatražio je po pet godina, a godinu dana manje za Bojana Simonovića, Branislava Pešića i Zvezdana Damjanovića.

Po tri i po godine zatvora tužilac je predložion za Predraga Vučkovića, Peđu Mališanovića i Spasoja Tuševljaka.

Na početku ovog postupka među optuženima je bio i nekadašnji direktor subotičke filijale Agrobanke Jožef Kasa, ali je 2016. preminuo pa je postupak prema njemu obustavljen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar