Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Slike policijske brutalnosti koje su prilikom prošlogodišnjih julskih demonstracija obišle svet i dešavanja na protestu prošle subote kada je policajac gurnuo goloruku ženu preko bankine, ali i u susret narednim protestima imajući u vidu da je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio da će policija "primeniti nasilje", nije zgoreg podsetiti se šta je to što policija sme, a šta ne sme i na koji način bi trebalo da se postavite ukoliko dođete u "bliski susret" sa policajcem.

1. Legitimisanje

Kada policajac zatraži vaša dokumenta radi, dužni ste im ih pružite na uvid. Ovo pravo imaju i policajci i komunalni milicijaci. Sa druge strane, imate pravo da zatražite da vam policajac pokaže svoju legitimaciju, ukoliko na sebi nema vidna obeležja, istaknuto ime, prezime i broj legitimacije. Obratite pažnju na imena kakao biste kasnije mogli da zaštite prava, imajući u vidu pređašnje iskustvo građana u ovakvim situacijama.

Zakon o policiji propisuje 11 osnova za proveru i utvrđivanje identiteta i navodi da je dužnost policijskog službenika da vas o konkretnom razlogu u konkretnoj situaciji informiše. Naravno, postoje i izuzeci, tj. ova obaveza prestaje da važi ako se prikupljaju obaveštenja o krivičnom delu koje se goni po službenoj dužnosti i ako bi to moglo ugroziti postizanje cilja provere. Ali, čak i ako ne dobijete odgovor, znajte da imate pravo da pitate zašto vas legitimišu i uvek pitajte.

2. Uvek imate pravo na advokata

Prilikom bilo kakvog lišavanja slobode, niste dužni da policiji ništa priznate ili da razgovarate sa njima, niti da potpisujete bilo šta. Pravo koje imate jeste da pozovete advokata i obavestite osobu po želji da ste privedeni. Savetuje se da bez advokata ništa ne potpisujete. Ukoliko nemate svog pravnog zastupnika, možete dobiti advokata po službenoj dužnosti.

3. Ako ste povređeni, tražite lekara

Pravo na lekara je zagarantovano i niko vam ga ne može oduzeti. Ukoliko imate bilo kakvu povredu, savetuje se da tražite da vas pregleda lekar i o povredama sačini izveštaj, koji će vam kasnije koristiti.

Sabac
Šabac sukob demonstranata Foto:Marko Zamurović

4. Policajac ne sme da koristi vaš telefon

Osim ukoliko ne smatra da ćete obisati važan dokaz i na taj način ugroziti neku istražnu radnju, policajac bez odobranja suda nema pravo da traži šifru vašeg telefona niti da iz njega bilo šta briše.

5. Jasno naglasite da mislite da su vam ugrožena prava

Građani moraju da se povinuju službenom licu i to tako što će postupiti po njihovom upozorenju ili naređenju. Međutim, ukoliko smatrate da vam je neko pravo ugroženo, jasno to naglasite, a zatim podnesite pritužbu na rad policajaca Sektoru unutrašnje kontrole ili nekoj od mnogobrojnih organizacija koje pružaju pravnu pomoć građanima.

Bonus video: Incident na skupu SNS u Šapcu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare