Foto:Screenshot/Youtube/Al Jazeera Balkans

Policajac Mladen Trbović protivzakonito je dobio otkaz 2016. godine, utvrdio je Upravni sud i naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova da ga vrati na posao. Trbović je otpušten nakon što je sa kolegom javno govorio o tajnoj akciji policije prilikom komemoracije u Potočarima 2015. godine, zbog čega im se trenutno sudi za odavanje službene tajne.

Trbović je dobio otkaz jer se navodno nije pojavljivao na poslu u julu 2016. godine. Na ovu odluku on se žalio nekoliko meseci kasnije i početkom maja ove godine Upravni sud odlučio je u njegovu korist, piše Krik.

Sud je utvrdio da je disciplinska komisija MUP-a koja je donela rešenje o otkazu Trbovića postupala nezakonito, a na štetu Trbovića, kao i da su neki od dopisa koji su priloženi kao dokazi protiv njega retroaktivno popunjavani.

Upravni sud je naložio MUP-u da ga vrati na posao, isplati sve plate sa kamatom.

#related-news_0

Njegov kolega Milan Dumanović, kome se sa Trbovićem sudi za odavanje službene tajne, slično je prošao – vraćen je na posao u oktobru prošle godine pošto je tu odluku potpisao direktor policije Vladimir Rebić. On je, međutim, istom odlukom odmah i otpušten jer je procenjeno da bi njegovo prisustvo u policijskoj uniformi štetilo interesima i ugledu MUP-a. Dumanović se žalio na ovu odluku, pa se čeka nova presuda.

Milan Dumanović Foto:N1

Iz Sindikata policije „Sloga“ navode da su policajci nepravedno otpušteni.

„Umesto da se ove kolege zaštite kao uzbunjivači, oni su kao najgori kriminalci udaljeni iz službe i protiv njih su podnete krivične prijave“, navode iz sindikata.

Slučaj „Potočari“

Dumanović i Trbović su 2016. godine podneli krivičnu prijavu protiv nadređenih u policiji zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem. Među njima je bila i tadašnja sekretarka Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović.

Policajci su naveli da se pripadnici MUP-ovog odeljenja za opservaciju i dokumentovanje u kom rade angažuju pod lažnim nalozima za rad, bez naloga suda, kao i da se podaci prikupljeni tajnim praćenjem i snimanjem koriste za privatne poslove.

Navodeći primere takvih slučajeva, opisali su i događaj iz Potočara iz 2015. godine. Dumanović je, piše u krivičnoj prijavi, u Bosnu i Hercegovinu otišao bez službene legitimacije, samo sa opremom za tajno snimanje. Kasnije je primetio, kako tvrdi, da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana on i kolege bili angažovani u Srbiji, a ne Bosni i Hercegovini.

Nakon što je njihovu krivičnu prijavu odbacilo Više tužilaštvo u Beogradu, Dumanović i Trbović su govorili za televiziju „Al Jazeera“, zbog čega je protiv njih pokrenut postupak.

Dvojica policajaca su, tvrdi tužilaštvo, govoreći za televiziju odali službene tajne i izazivali štetne posledice po MUP. Oni su uhapšeni i optuženi, a suđenje i dalje traje.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar