Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Uoči 21. novembra na ulicama Kosovske Mitrovice od srede su vidljive pešačke patrole EULEX-a. EULEX je pojačao svoje prisustvo od kada su Srbi sa Severa masovno napustili kosovske institucije, uključujući i policiju.

Patrole su posebno vidljive na glavnom šetalištu, oko trga Knezu Lazaru, u centru grada, prenosi Kossev.

Cilj angažovanja ovih jedinica jeste upravo to da međunarodni policajci budu vidljiviji građanima, s obzirom na to da je preko 500 policajaca srpske nacionalnosti napustilo Kosovsku policiju.

Oko 135 policajaca EULEX-a raspoređeno je na Severu, i oni su u policijskim stanicama angažovani po smenama, pre svega kao podrška preostalom a malobrojnom nesrpskom osoblju koje je ostalo da radi.

Oni pre svega patroliraju, a od ove nedelje, uz vozne, oformljene su i pešačke patrole.

„Patroliranje Severom kako bi u bezbednosnom vakumu pokazali svoje prisustvo, ali oni ne mogu da preuzmu ulogu Kosovske policije“, kazao je ranije ove nedelje za KoSSev šef EULEX-a Lars Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark).

Pročitajte još:

Situacija je mirna, ali u bezbednosnom smislu i dalje krhka, ocenio je on.

U martu ove godine nakon početka rata u Ukrajini, EULEX je privremeno pojačao svoje jedinice rezervnom od 70 žandarma iz Portugala i Francuske. Žandarmi su 18. jula napustili Kosovo.

Redovne jedinice Policije EULEX-a do jesenas su se sastojala od 105 poljskih policajaca koji su bili stacionirani u Mitrovici a početkom novembra pridružilo im se i pojačanje kao je stigla 23-člana ekipa karabinjera.

Uoči primene druge faze o uklanjanju srpskih tablica na Severu – kažnjavanja vozača, i dalje izostaje dogovor dve strane. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, ali i započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije. Visoki evropski predstavnik je upozorio da se rešenje mora pronaći hitno, pre 21. novembra, za kada su kosovske vlasti prethodno naglasile da će se započeti sa kažnjavanjem vozača.

BONUS VIDEO: Koliko (nas) košta izlazak iz kosovskih institucija?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar