Olgica Markanović Foto:E-Stock_caslav_vukojcic

Olgica Markanović, kojoj se sudi pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu za nadrilekarstvo, došla je u Sud u pratnji advokatice Irine Borović.

U sud još nije stigla Jasmina Tasić.

Podsetimo, Markanović je uhapšena početkom februara prošle godine zbog sumnje da je neovlašćeno pružala medicinske usluge iz oblasti estetike i izazvala zdravstvene probleme kod 11 oštećenih koje su se tada javile policiji.

Markanovićeva i Tasićeva optužene su kao saizvršioci u krivičnom delu teško delo protiv zdravlja ljudi. Optužnim predlogom tužilaštvo je tražilo od suda da Markanovićku osudi na tri godine zatvora, a Tasićku na godinu dana zatvora.

One se terete da su krivično delo izvršile od 1. maja 2020. godine do 1. marta ove godine u neregistrovanom medicinsko-estetskom centru „Tayas“ u Beogradu u ulici Driničkoj br. 8a, tako što su neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva „plazma pen“ prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim delovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena. Istovremeno su primenjivale nedozvoljene injekcije lokalne anestezije „lidokain – hlorida“ koje su predstavljale rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije usled nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primene uređaja „plazma-pen“.

Markanovićeva je nakon hapšenja na saslušanju u tužilaštvu negirala da se bavila nadrilekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu.

U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Tretmane pacijentima pružala je, kako je navela, uređajem „plazma pen“ koji ne predstavlja medicinsko, već kozmetičko sredstvo.

Tvrdila je i da poseduje sertifikat za upotrebu tog uređaja, a pretpostavlja da su zdravstveni problemi kod oštećenih pacijenata mogli nastati usled nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatan oporavak, kao što su korišćenje solarijuma ili izlaganje suncu pre oporavka kože.

Bonus video: Uhapšeno osam zelenaša iz tri grada: Prisvojili 500 miliona dinara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar