Foto: Privatna arhiva

Više javno tužilaštvo u Beogradu uložilo je žalbu na prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu od 22. jula 2022. godine kojom su Katarina Nikol Rebrača, Slađana Mironija i Mirjana Hristić oslobođene od optužbi da su izvršile krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica.

Tužilaštvo žalbom traži da Apelacioni sud u Beogradu sam presudi u ovom predmetu u skladu sa članom 455. stav 2 Zakonika o krivičnom postupku, pošto je prvostepena presuda već jedanput ukidana.

Pročitajte još:

Prvom prvostepenom presudom, podsećaju iz Višeg javnog tužilaštva, sve tri okrivljene bile su proglašene krivim i osuđene na zatvorske kazne. Žalba je uložena zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i zbog pogrešno utvrdjenog činjeničnog stanja, s obzirom da postoji potpuna nejasnost o činjenicama koje su predmet dokazivanja, kao i znatna protivrečnost između onoga što se navodi u razlozima presude o sadržini iskaza datih u postupku i zapisnika o njima, a što je dovelo do pogrešno utvrdjenog činjeničnog stanja.

Tužilaštvo smatra da iz dokaza proizlazi da je Rebrača kao odgovorno lice Dobrotvornog fonda “Katarina Rebrača” za prevenciju raka dojke, iskoristila svoj položaj i ovlašćenja u periodu od 2006. do 2010. godine i pribavila protivpravnu imovinsku korist od 22.584.619,80 dinara, čime je izvršila krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica. Njoj su u tome pomogle Mironija i Hristić.

U detaljnoj žalbi na presudu tužilaštvo pored ostalog navodi da su okrivljene Mironija i Hristić postupale sa direktnim umišljajem, svesne protipravnosti svog dela kada su, Mironija, kao osnivač agencije “Top image” i Hristić kao osnivač agencije “Mima art” na ime navodno izvršenih usluga na osnovu faktura koje su ispostavile Fondu bez prateće dokumentacije, svesne da preko svojih agencija nisu pružile usluge Fondu – podizale novac, a potom ga predavale Rebrači. Nasuprot stavu suda, tužilaštvo smatra da je Rebrača sredstva sa računa Fonda koristila za svoje potrebe suprotno aktu o osnivanju Fonda, kojim je predviđeno korišćenje sredstava isključivo za ciljeve Fonda.

„Ona je sa računa Fonda vršila plaćanje avionskih karata i aerodromskih taksi za sebe, porodicu, prijatelje, kao i modne kreatore, podizala je novac za lične potrebe koje nemaju nikakve veze sa dobrotvornim fondom i plaćala niz drugih usluga, a što proizlazi iz materijalnih dokaza i ekonomsko-finansijskog veštačenja. Podsećamo da je tužilaštvo u završnoj reči sudu predložilo da Rebraču osudi na kaznu zatvora od najmanje 3 godine i 10 meseci, a Sladjanu Mironju i Mirjanu Hristić na kazne zatvora od po godinu dana. Prvom prvostepenom presudom, koja je ukinuta odlukom Apelacionog suda u Beogradu, sve tri okrivljene bile su proglašene krivim i osuđene na zatvorske kazne“, navode iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Bonus video: Presude u dugogodišnjim procesim. Zoran Marjanović kriv, Katarina Rebrača oslobođena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar