Foto: Shutterstock

Apelacioni sud u Nišu ukinuo je prvostepenu sudu kojom je Nišlija Ivica Mitić (45) osuđen na deset godina zatvora zbog pokušaja teškog ubistva i naložio ponovno suđenje.

Mitiću je 8. decembra prošle godine izrečena desetogodišnja robija jer je 29. avgusta 2019. godine na bazenu “H2O” u Niškoj Banji, čiji je vlasnik, razbio glavu tada osamnaestogodišnjima Nikoli Arsenijeviću i Đorđu Ivanoviću. Na prvostepenu presudu Višeg suda žalbe su podneli optuženi Mitić i njegov advokat Novica Stefanović a Apelacioni sud je ocenio da su one osnovane.

Drugostepeni sud je naložio da se u ponovljenom postupku otklone nedostaci i razjasne činjenice koje se odnose pre svega na okolnosti koje su prethodile kritičnom događaju i utvrdi da li su one uticale na optuženog da od sedam lica koja su se nalazila pred njim, umišljajno pokuša da liši života baš Arsenijevića i Ivanovića.

„Prvostepeni sud nije razjasnio zbog čega je smatrao da se optuženi Mitić nije osećao ugroženim te da tokom kritičnog događaja nije postojala mogućnost da bude napadnut. Ovo iz razloga jer je dokazano da su pojedini gosti na rođendanskoj žurci bili pijani, te da je došlo do rasprave sa optuženim oko njenog trajanja. Takođe, iskazom svedoka potvrđeno je da se u trenutku povređivanja oštećenih, ispred optuženog nalazilo šest mladića i majka slavljenice Ljiljana Stojanović. U kontekstu tih navoda nejasan je zaključak prvostepenog suda da se optuženi nije brinuo za svoju bezbednost. I psihijatar Dragana Aranđelović je ustanovila da je osećaj gneva i straha uticao na sveukupno rasuđivanje optuženog pa je nejasno zašto je prvostepeni sud zaključio da je umišljajno nameravao da udarcima čekićem oštećene liši života. Nije jasan ni mehanizam povređivanja oštećenih što je od značaja da se utvrdi da li se radi o umišljajnom delovanju radi lišavanja života ili nasumičnom reagovanju u cilju odbijanja potencijalnog napada“, naveo je između ostalog Apelacioni sud.

Mitić je tokom suđenja negirao delo za koje je optužen, ističući da se našao u nezavidnoj situaciji nakon što su se gosti napili i razularili se.

„Nisam imao nameru niti želju da bilo koga ubijem već da zaštitim tu decu koja su se napila. Šta bi bilo da se neko od njih udavilo u bazenu, ko bi onda bio odgovoran. Kad sam udaren u nos, osetio sam bljesak. Tvrdim da sam zadao samo jedan udarac obojici i to “iz zgloba”. Da sam zamahnuo punom snagom, posledice bi bile strašne“, branio se tada Mitić.

S obzirom na to da se teretio za pokušaj teškog ubistva, Mitić nije mogao da dobije manje od deset godina jer je izmenama Krivičnog zakonika ova sankcija predviđena kao minimalna. Da bi bio osuđen na blažu kaznu, u ponovljenom postupku morali bi da dođe do prekvalifikacije dela za koje će odgovarati.

BONUS VIDEO: Advokati o slučaju Džonić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar