Branislav Halasev, pomoćnik načelnika Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Pančevo, bio je ovlašćeni predstavnik u Beogradu opozicione koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije na izborima 2022, ali je uhapšen u završnici kampanje, pet dana pred izbore. Do sada nije javno istupao, jer se, kaže za NIN, plašio za bezbednost porodice i sebe. Kako kaže, postao je „kriminalac“ baš kada se politički angažovao.

Sada je odlučio da ispriča šta mu se dešavalo, jer želi da mu se sudi po zakonu, u postupku koji je poveden zbog navodne zloupotrebe položaja dok je obavljao dužnost pomoćnika načelnika u pančevačkom zatvoru.

„Nadao sam se da će krivična prijava biti odbačena i da će institucije, pre svega tužilaštvo, raditi svoj posao u skladu sa zakonom i nezavisno od politike“, navodi i ističe da mu je ceo postupak montiran i da je to učinjeno zbog njegovog ulaska u politiku, na šta je imao zakonsko pravo.

Ovo je njegova ispovest: Učestvovao sam u šetnjama i građanskim protestima nakon prebijanja Borka Stefanovića. Onda sam bio među osnivačima Stranke slobode i pravde (SSP). Verovao sam da je moje pravo i garantovana sloboda da javno iskažem svoj politički stav, a moja puna politička aktivnost vezana je za kampanju opozicione liste Ujedinjeni za pobedu Srbije, koja je počela u novembru 2021.

Učestvovao sam u radu beogradskog odbora SSP i neformalno kontrolisao koordinatore svih beogradskih odbora tokom čitave kampanje, do pred sam njen kraj. Osnivač sam odbora za bezbednost u SSP i predsedavao sam tom odboru februara 2022.

Tokom blokiranja mosta Gazela u decembru 2022. na ekološkim protestima pojavila se fotografija u svim dnevnim novinama na kojoj se vidim iza predsednika SSP Dragana Đilasa i potpredsednice MarinikeTepić.

Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Nakon toga dobijam informacije da sam glavna tema kod mene na poslu u Zavodu. Dobijam informacije da BIA počinje da nadzire moje aktivnosti. Saznajem da mi je otvoren dosije u BIA iako sam neosuđivan i nikada nisam imao nikakav krivični postupak. Nastavio sam da se stranački angažujem i učestvovao sam svakodnevno u predizbornoj kampanji beogradskog odbora SSP-a.

Bio sam pripadnik centralnog Izbornog štaba koalicije Ujedinjeni do trenutka hapšenja. Takođe sam bio i ovlašćeno lice cele koalicije za predsedničke i parlamentarne izbore i mejl sa mojim imenom i prezimenom je poslat izbornim komisijama svih beogradskih opština 21. marta 2022.

Tako su moje ime videli i predstavnici vlasti. Uhapšen sam osam dana kasnije, 29. marta 2022, u samoj završnici izborne kampanje. Izbori su bili samo pet dana kasnije, 3. aprila.

U stan u kojem sam bio sa suprugom i troje maloletne dece upalo je 16 pripadnika MUP-a iz Interventne brigade i Uprave kriminalističke policije (UKP).

Taj upad u stan i hapšenje pred troje dece je užasno iskustvo. Morali su da budu daleko profesionalniji i humaniji, jer čak i krivična dela koja su mi se stavljala na teret ne zahtevaju da prilikom intervencije policajci budu sa automatskim puškama, fantomkama i pancirima, navodi NIN.

Dolaze po mraku sa baterijskim lampama, kao da traže kriminalca a ne svog kolegu. Mada, kakvo smo drugo postupanje policije mogli da očekujemo kada je u tom trenutku ministar unutrašnjih poslova bio Aleksandar Vulin?

Rekli su mi i da imaju nalog za pretres i pitali da li imam nešto nedozvoljeno u stanu. Pitali su i za novac. Naravno da nisam imao ništa nedozvoljeno. Ni novac. Odmah su pretresli ceo stan, zatim su me odveli u službene prostorije u KPZ Pančevo, koje su takođe pretresli. Nakon toga su me sproveli u sedište odeljenja UKP-a za korupciju u zgradi bivšeg SIV-a u Beogradu.

Tada mi uručuju rešenje o policijskom zadržavanju od 48 časova, bez obavljenog razgovora sa mnom. Kako sam pre rada u Zavodu bio 10 godina policajac, znam da je procedura da se prvo obavi razgovor. Tada sam shvatio da je sve unapred organizovano, pa čak i da je unapred napisana i krivična prijava protiv mene.

Kada su mi predali rešenje o policijskom zadržavanju imao sam uvid u osnovne navode zašta su me sumnjičili – za zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem. Posle tog uručenja odvode me u policijsku stanicu Novi Beograd.

Tu sam bio do sutra ujutru, kada su po mene došli pripadnici UKP-a i odveli me na saslušanje u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva, koje vodi Nenad Stefanović.

Tek tada shvatam šta mi sve stavljaju na teret, jer je moje saslušanje trajalo satima. Prijavio me pritvorenik u KPZ Pančevo, koji je nešto kasnije bio osuđen za ubistvo, ali mu je kazna smanjena sa sedam na pet godina.

On je navodno tokom šetnje u zatvoru od drugog pritvorenika čuo da sam mu ja tražio novac a da on zauzvrat može da ostane da izdržava kaznu u našem Zavodu. To je inače nemoguće, jer nije u mojoj nadležnosti i ja o tome ne mogu da odlučujem. O premeštaju zatvorenika i pritvorenika isključivo odlučuje direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde. Jedino on potpisuje takva rešenja.

Ceo tekst možete pročitati u najnovijem izdanju NIN-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar