Foto:Shutterstock

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu uhapšeno je 13 osoba iz Pančeva, Novih Banovaca i Beograda, zbog sumnje da su su od 6. maja do 23. jula ove godine izvršili više poreskih krivičnih dela u vezi sa proizvodnjom tekstilnih proizvoda i prodajom na "crnom tržištu".

Na teret im se stavlja da su utajili porez od preko 30 miliona dinara, „oprali“ novac u iznosu 147.4 miliona dinara, da su neosnovano iskazivali povraćaj poreza i poreski kredit u iznosu od 26.349.522 dinara kao i kao i da su izvršili krivično delo nedozvoljena trgovina, precizira se u saopštenju Poreske uprave.

Osumnjičeni su uhpšeni u zajedničkoj akciji Poreske policije, Bezbedonosno-informativne agencije i Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za borbu protiv korupcije, a uz krivičnu prijavu će biti privedeni u Više javno tužilaštvo u Novom Sadu – Posebno odelenje za suzbijanje korupcije, na dalju nadležnost.

Uvozili robu iz Turske, prodavali bez računa

Poreska uprava navodi da su troje osumnjičenih od maja do juna ove godine sa svojim pomagačima, izvršili uvoz tekstilne robe iz Turske, ukupne carinske vrednosti od 515.863.596 dinara preko privrednog društva iz Beograda. U vreme uvoza, kako dodaje uprava, oni su imali pripremljen plan da tekstilne proizvode prodaju nezakonito, na crnom tržištu. Prodaja je vršena za gotovinu, bez izdavanja računa, unapred poznatim kupcima – fizičkim licima, koja su robu i naručivala od prijavljenih.

Pravili lažne fiskalne račune

Da bi stvorili privid regularnog poslovanja simulovali su dalju prodaju na domaćem tržištu, tako što su sačinjavali lažne fiskalne račune o prometu robe u maloprodaji, po nerealno niskim cenama.

Iskazivanjem fiktivnog (nepostojećeg) prometa po višestruko umanjenim cenama, neosnovano su ostvarili pravo na odbitak prethodnog poreza i na osnovu toga i neosnovano pravo na povraćaj PDV obračunatog od strane Uprave carina prilikom uvoza, a takođe i neosnovano umanjili dugovani porez privrednog subjekta po osnovu PDV, ukazala je Poreska uprava.

Prilikom pretresa poslovnih prostorija, stanova i drugih prostorija, kao i putničkih i transportnih motornih vozila, pronađena je i privremeno oduzeta veća količina robe namenjene prometu na crnom tržištu, „crne“ evidencije, računari, gotov novac, poslovna dokumentacija i evidencije.

Prilikom pretresanja magacina koji koristi privredno društvo iz Beograda, zatečena je tekstilna roba koja je dopremljena iz Turske, ukupne vrednosti od preko 26 miliona dinara.

Roba je privremeno oduzeta kao dokaz u krivičnom postupku.

Postoji osnovana sumnja da je na isti način u prethodnom periodu vršen uvoz robe iz Turske preko još 10 privrednih subjekata, koji su robu prodavali na crnom tržištu a zatim prikazivali fiktivno razduženje robe kroz maloprodaju, po višestruko umanjenim cenama.

Uzeli povraćaj PDV-a u iznosu većem od 440 miliona dinara

Sumnja se da je na taj način neosnovano iskazan i ostvaren povraćaj PDV-a u iznosu od preko 440 miliona dinara i na taj način oštećen republički budžet.

Poreska uprava ističe da će nezakonito poslovanje u ovim privrednim subjektima biće predmet daljih provera u cilju podnošenja krivičnih prijava protiv svih odgovornih lica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram