Ubistvo pevačice: Slučaj kojim nam je vlast skretala pažnju

Hronika 01. apr. 202008:33 > 09:41
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović

Od famozne rečenice predsednika, tada premijera, Srbije Aleksandra Vučića kojom najavljuje da će ubica pevačice Jelena Marjanović Krsmanović (33) "biti uhapšen za 48 sati" prošle su četiri godine, a po svemu sudeći, ovom slučaju se ni danas ne nazire kraj. Iako je zbog zločina uhapšen, a potom i optužen, suprug pevačice Zoran Marjanović (41), stiče se utisak da je ovaj slučaj aktuelnoj vlasti "poslužio" da u pojedinim situacijama, uz pomoć medijskih poslušnika, skrene pažnju sa nekih gorućih pitanja, tvrde pravnici.

Političarka i profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu Vesna Rakić-Vodinelić, u razgovoru za portal Nova.rs, ističe da je ovaj slučaj nesumnjivo samo jedan u nizu onih koji je zloupotrebljen u političke svrhe.

Foto:Medija centar Beograd

„Slučaj ubijene pevačice zloupotrebljen je u jednoj vrlo tesnoj saradnji između najviših političkih činilaca u ovoj zemlji, sa jedne, i tabloida, sa druge strane. Smrt ove mlade žene je mesecima bila eksploatisana, što se i dalje radi, te je izvesno da je ovaj slučaj poslužio pojedinim državnim funkcionerima da njima skrenu pažnju sa nekih drugih tema“, kaže za naš portal profesorka Rakić-Vodinelić..

Ona ističe i da je je ovaj slučaj gotovo simbolizovao „ukidanje sudske vlasti od strane naših političara“.

„Ima još nekih simboličnih slučajeva, to je linija koja ide od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, preko Jelene Marjanović, pa sve do sada slučaja devojke Jovane Popović, koja je uhapšene zbog kršenja mere samoizolacija, a koja joj nije ni izrečena. Imamo situaciju kada izvršna vlast u državi preuzima sudsku, koja je praktično suspendovana“, kaže profesorka.

Predsednik Vučić je podsetimo, davnog 20. aprila 2016., osamnaest dana nakon ubistva pevačice, najpre izjavio da će ubica biti uhapšen u roku od 48 sati, da bi, samo dan kasnije, istakao da ne bi voleo da se otkrije njegovo ime do dana održavanja parlamentarnih izbora. Izbori su bili svega četiri dana nakon prvobitne izjave, a predsednik je tada tvrdio da „ne želi da ovaj slučaj bude zloupotrebljen u političke svrhe“.

Međutim, kako navodi advokat Ivan Bajazit, slučaj je ipak ispolitizovan, s obzirom na činjenicu da su se brojni državni funkcioneri nebrojano puta o njemu oglašavali.

„Jasno je da je slučaj korišćen u političke shvrhe i tu nema dalje diskusije. Politika je sama po sebi jako prljava i koristi svaki momenat i činjenicu,  koja je nekome interesantna, za svoju promociju. Pogotovo kada je reč o ovako teškim senzacijama. I sad imamo identičnu situaciju kada se ova pandemija zloupotrebljva u političke svrhe sa svih strana, a to samo kako bi zaradili neke jeftine i ružne poene“, kaže Bajazit.

Advokat ukazuje i na još jedan problem u slučaju Jelene Marjanović.

„Ovde imamo situaciju kada su policija i tužilaštvo zatajili, čime su doveli do razvlačenja čitavog predmeta. Ovakvi slučajevi rešavaju se u roku od 48 sati, a mi nakon četiri godine praktično nemamo ništa“, dodaje Bajazit.

Podsetimo, tačno četiri godine prošle su od ubistva Jelene Marjanović. Marjanovićeva je nestala 2. aprila 2016. na nasipu u Borči, kada je sa suprugom Zoranom i maloletnom ćerkom krenula da trči. U jednom trenutku ona se odvojila od njih i krenula da trči, nakon čega joj se gubi svaki trag. Desetak minuta kasnije, njenog suprug Zoran, optuženi za ubistvo, primetio je da je nema i krenuo u potragu, a potom i prijavio nestanak policiji.

Ovaj slučaj od početka izaziva puno kontraverzi. Od toga kako je moguće da žena bude ubijena u sred dana, a da to niko ne vidi, do toga da je sam optužni predlog čak tri puta vraćan tužilaštvu na dopunu istrage. Ipak, i pored svih peripetija, suđenje Zoranu Marjanoviću počelo je septembra prošle godine. On je negirao krivicu za teško ubistvo koje mu se stavlja na teret.

Stefanović: Steže se obruč oko ubice

Sem predsednika, ni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije oskudevao u izjavama o hapšenju ubice pevačice Jelene Marjanović uoči izbora za narodne poslanike Srbije. On je, doduše nešto pre predsednika, istakao da se „steže obruč oko ubice Jelene Marjanović“.