Harald Kopitz Foto: Facebook/Harald Kopitz

Stravični zločin u Zagrebu, kada je Austrijanac Harold Kopic prvo tabletama uspavao, a potom zadavio svoje troje dece, podsetilo je na sličan jezivi slučaj koji je šokirao Srbiju pre više od 15 godina, kada je u Novom Beogradu majka udavila svoje trogodišnje blizance, dečaka i devojčicu.

Austrijanac Harold Kopic, osumnjičen je za ubistvo svoje troje dece, četvorogodišnjeg sina i sedmogodišnjih blizanaca, dečaka i devojčice. Otac-monstrum je svoju decu prvo uspavao tabletama, da bi im posle svojim rukama presudio.

Pročitajte još:

Psihijatrijskim veeštačenjem tek treba da bude ustanovljeno da li je Kopic zdrava osoba, a austrijski mediji već istražuju pozadinu, i navode da je surovi ubica sumnjao da deca nisu njegova i da je navodno tako hteo da se osveti supruzi.

Zločin, koji je potresao javnost u regionu, budi košmarno sećanje da ubistvo koje se, davne 2003. godine, dogodilo u našoj zemlji.

Javnost Srbije ostala je nema tog januara 2003. godine, kada je jedan poziv upućen Hitnoj pomoći otkrio stravični zločin na Novom Beogradu –  ubistvo dvoipogodišnjih blizanaca Jelisavete i Mihajla, a zbog koga je uhapšena njihova majka Sanja Stevanović.

Klupko je počelo da se odmotava kada je jedna žena pozvala Hitnu pomoć i prijavila da su njeno dvoje dece, tokom igre, pala sa visine i da se ne pomeraju. Kada su medicinari došli na lice mesta, u stanu u jednom od novobeogradskih blokova u Uliji Jurija Gagarina, zatekli su nepomične mališane, devojčicu i dečaka sa vidljivim povredama.

Novi Sad 23.06.2021. Pucnjava, policija, uviđaj, uvidjaj
Ilustracija Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Tu je bila i njihova majka, Sanja, u to vreme četrdesetogodišnjakinja. Upravo ona je i zvala Hitnu pomoć.

Lekarskoj ekipi nije dugo trebalo da shvate da nešto u priči majke nije „štimao“ i da se ona čudno ponaša. Pozvali su policiju koja je ubrzo došla na mesto navodne nesreće i otkrila stravičnu istinu.

Službenici su ubrzo shvatili da u pitanju nije nikakva nesreća, već zločin. Patrola policajaca je tada pozvala inspektore Trećeg odeljenja gradske policije za krvne i seksualne delikte.

Pročitajte još:

Iskusnim policajcima nije promaklo da deca imaju na telu povrede, koje se ne podudaraju sa Sanjinom pričom. U međuvremenu je sa posla došao i Sanjin suprug, koji nije mogao da veruje šta ga je snašlo. Čovek je bio u šoku.

Ispostavilo se da je Jelisavetu i Mihajla ubila žena koja ih je rodila – njihova majka. Ona i njen suprug su već imali nekih porodičnih problema i on je izbegavao da je ostavlja samu sa decom. Ipak, Sanja je iskoristila trenutak kad je bio na poslu, došla je i ubedila njegove roditelje da je puste. Decu je zadavila.

Kako bi potkrepila svoju priču o nesreći, već mrtvu decu je udarala i na kraju ih bacila na pod. Onda je pozvala Hitnu pomoć.

Inspektori su počeli da ispituju Sanju i postavljaju joj pitanja, a svi odgovori su išli u istom pravcu, da je onda odgovorna za smrt blizanaca. Na kraju je već tu, u stanu, priznala šta je počinila.

„Napolju su novinari, moram da se našminkam“

U međuvremenu su se ispred ulaza u novobeogradsku višespratnicu okupile brojne novinarske ekipe, koje su saznale da se dogodio zločin koji po svojoj brutalnosti prelazi skoro sve što se u to burno vreme događalo u Beogradu.

Tada je Sanja rekla nešto što je šokiralo policajce, jedan od njih je kasnije sipričao koja ih je to njena rečenica potpuno poremetila.

„Već je skoro sve priznala, što i nije bilo teško zaključiti, jer smo videli da imamo posla sa osobom koja ima ozbiljnih problema. Na kraju je zamolila samo za jednu stvar, rekla je: „Napolju ima mnogo novinara, slikaće me, molim vas da se našminkam, da izgledam lepo“.

Kada su je policajci izvodili Sanja je bila raspoložena, čak se i osmehivala na zaprepašćenje okupljenih.

Uviđaj u Zagrebu Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Kasnije je ustanovljeno da je od svog supruga, navodno, prećutala jednu važnu činjenicu. Da je imala psihičkih problema zbog kojih je, pre 2000. godine, kada su se venčali, bila na lečenju u psihijatrijskoj ustanovi. Nesrećni čovek je shvatio da je njeno ponašanje pred zločin čudno, ali nije imao pojma da je bolest uzela toliko maha da može na takav način nauditi rođenoj deci.

U to vreme istragom je rukovodio istražni sudija. Sanja Stevanović je pred istražnim sudijom dala iskaz u kome je iznela svoje viđenje cele situacije i motive koji su je podstakli da izvrši jedan od najtežih zločina u novijoj srpskoj istoriji.

Ona je tvrdila da je decu zslostavljao njen suprug i da su ona bila zaostala u razvoju jer nisu znala da vežu pertle, a imala su po dve i po godine. Ona je ona rešila da ih spasi daljih muka i ubila ih je.

Sanja Stevanović nikada nije osuđena za ovo ubistvo. Okružni sud u Beogradu izrekao joj je, nakon psihijatrijskog veštačenja, meru obaveznog psihijatrijskog lečenja u ustanovi zatvorenog tipa. Dijagnostikovana joj je šizofrenija.

BONUS video: Jutro posle požara – Kineski tržni centar

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar