Foto: EPA/DIEGO AZUBEL, Shutterstock

I dok se tokom devedesetih, prilikom izvršenja likvidacija ali i bekstva sa lica mesta, uglavnom koristio čuveni "audi smrti", poslednje dve godine kriminalci i ubice smislili su novi način bekstva. Likvidacija Luke Ž. (37), vlasnika kafića "Rituala" na Novom Beogradu, treća je po redu u kojoj su korišćeni električni trotineti.

„Audi smrti“ i pucnjavu iz automobila u pokretu, po svemu sudeći, zamenilo je krajnje neobično prevozno sredstvo – električni trotinet. Ubistvo Luke Ž. treća je likvidacija u protekle dve godine, u kojoj je korišćeno pomenuto prevozno sredstvo.

Po svemu sudeći, ubice se do mesta zločina dovezu električnim trotinetima, a potom se na isti način udalje.

Naime, 13. septembra 2020. godine, oko 12.15 sati, odjeknula je snažna eksplozija u Omladinskim brigadama na Novom Beogradu. U džipu koji je odleteo u vazduh nalazili su se Strahinja Stojanović i Kolumbijka Sonja Suarez Gomez.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Printscreen/Instagram

Za likvidaciju Stojanovića, koji je od ranije poznat policiji i koji je preživeo nekoliko atentata, ispostaviće se, korišćen je plastični eksploziv C-4, koji je postavljen pod njegov terenac i aktiviran za vreme vožnje preko poziva sa mobilnog telefona, a koji se koristi isključivo u vojne svrhe. Ubrzo je ustanovljeno i da je M. L. (50), osumnjičeni ubica, na krajnje čudan način pobegao sa mesta zločina – elektičnim trotinetom.

Koliko god to zvučalo čudno i nesvakidašnje, nekoliko meseci kasnije dogodila se još jedna identična situacija. Identična situacija dogodila se i krajem iste godine, kada je ubijen Bojan Mirković, u naselju Belvil. I u slučaju ubistva Bojana Mirkovića u naselju Belvil ubica je koristio električni trotinet, kako bi se dovezao, ali i pobegao sa mesta zločina.

Bojan Mirković Foto: Privatna arhiva

Ipak, ranijih godina situacija je bila drugačija.

Početkom devedesetih na beogradskom asfaltu krenuo je teror grupa „opasnih momaka“. U njihovim obračunima, kojih je tokom devedesetih godina bilo gotovo na dnevnom nivou, uglavnom se koristilo automatsko oružje, pre svega „hekleri“, a potom i „kalašnjikovi“.

Pročitajte još:

Što se načina izvršenja likvidacija tiče, nepisano pravilo bila je likvidacija iz automobila u pokretu, što je ostao zaštitni znak „zemunaca“ i njihovog čuvenog „audija smrti“.

Prva likvidacija iz „audija smrti“ bila je organizovana na Zemunca Mirka Tomića Bosanca, koji je ubijen 13. februara 2000. godine, dok se nalazio u „golfu“. Na njega je pucano kod „Ušća“, a nedugo nakon toga na sličan način ubijen je i Radoslav Trlajić, poznatiji kao Bata Trlaja, vođa bežanijskog klana.

U većini likvidacija korišćen je upravo „audi“, koji bi se u jednom trenutku zaustavio u blizini mete, odakle su, najčešće iz „kalašnjikova“, jedan ili više napadača ispaljivali rafale. Potom bi se pomenuti automobil udaljio sa lica mesta i u većini slučajeva napadači nikada nisu bili pronađeni.

Takav način likvidacija nastavio je da se koristi i u kasnijim godina, a pogotovo kada je reč o kriminalnim likvidacijama. Takva je bila i likvidacija Aleksandra Stankovića, zvanom Sale Mutavi.

Ubice su mu presekle put, a potom iz skupocenog automobila sasule rafale u Stankovića. Potom su se udaljili s lica mesta.

Ipak, po svemu sudeći, sada je došlo do promena.

BONUS VIDEO: Ubistvo na Novom Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare