Ilustracija Foto: Shutterstock

Viši sud u Podgorici uvažio je molbu za uslovni otpust osuđenog Majkla Gregorija Ferarisa iz Johanesburga, kog je kavački klan angažovao za ubistvo Gorana Đuričkovića u Crnoj Gori.

To je Televiziji Vijesti potvrdila savetnica za odnose s javnošću Višeg suda u Podgorici, Aida Muzurović.

„Osuđeni će biti uslovno otpušten sa izdržavanja kazne po pravosnažnosti odluke ovog suda. Protiv ovakve odluke suda može se izjaviti žalba Apelacionom sudu Crne Gore u roku od tri dana od dana prijema prepisa iste“, kazala je Muzurović.

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je u decembru 2016, prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Feraris osuđen na pet godina, dok je Aleksandar Marković iz Podgorice, osuđen na šest godina zatvora, zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije.

Njima se, kako je tada saopšteno iz Apelacionog suda, na teret stavlja da su pripadali krivinalnoj organizaciji sa još nekoliko NN lica, a koju je formiralo treće NN lice iz Kotora tokom novembra 2014. godine sa ciljem vršenja krivičnih dela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i krivičnog dela teško ubistvo radi sticanja nezakonite dobiti od poslova međunarodnog krijumčarenja kokaina.

„U postupku je utvrđeno da je kriminalna organizacija imala za cilj i likvidaciju jedne za sada neidentifikovane četvoročlane porodice, pri čemu bi u neposrednoj likvidaciji učestvovala dva lica koja su specijalno obučavana u Americi. Ova dvojica pripadnika kriminalne organizacije – optuženi Ferraris i optuženi Marković su dana 25. 05. 2015. godine bili otkriveni prilikom kontrole vozila sa falsifikovanim registarskim tablicama kojim je upravljao optuženi Ferraris, a povodom čega je pretresen stan koji je optuženi Ferraris u Budvi privremeno koristio u kojem su pronađeni planovi za izvršenje krivičnog dela ubistvo na štetu vlasnika restorana koji je bio planirana „meta“ za likvidaciju. Po oceni Apelacionog suda, prvostepeni sud je sasvim određeno i potpuno izneo koje činjenice i iz kojih razloga uzima kao dokazane ili nedokazane, dao ocenu verodostojnosti protivrečnih dokaza, potpuno objasnio iz kojih razloga nije uvažio pojedine predloge stranaka, te pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje, pa je zato odbio žalbe branilaca optuženih kao neosnovane i potvrdio prvostepenu presudu“, saopšteno je tada iz Apelacionog suda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar